Murat Isik schrijft Boekenweek essay

Algemeen
Murat Isik.
Murat Isik. (Foto: Merlijn Doomernik)

HAARLEM - Het Boekenweekessay van de winnaar van de LibrisLiteratuurprijs en de Boekhandelsprijs ligt tijdens de Boekenweek voor 3,75 euro in de boekhandels van Haarlem en omgeving.

Mijn moeders strijd beschrijft de onvermoede emancipatiestrijd van Murat Isiks moeder Aynur: van haar geboortedorp Baltas tot haar jaren in de Bijlmer, waar ze nog altijd woont en werkt. Mijn moeders strijd is een prachtig, ontroerend portret van Isiks moeder, zijn inspirator en grote voorbeeld. Begin jaren vijftig wordt Murat Isiks moeder Aynur geboren in een arm Zaza-dorp in Oost-Turkije. Haar ouders investeren alles in hun zoon – hun hoop voor de toekomst –, hun dochters zullen immers worden uitgehuwelijkt. Na een verwoestende aardbeving verhuist Aynur in 1966 naar Izmir, waar haar broer haar tewerkstelt als huishoudelijke hulp, waardoor ze tegen haar zin het huis moet verlaten.

Door keer op keer de door hem gekozen huwelijkskandidaten af te wijzen, komt ze voor het eerst in verzet. Tot de druk zo hoog oploopt dat ze wel moet trouwen en ze begin jaren tachtig terechtkomt in de Amsterdamse Bijlmer, waar ze sociaal geïsoleerd raakt. Tegen alle verwachtingen in besluit Aynur zich te emanciperen, waardoor ze zich van de vrouwen en moeders in haar omgeving onderscheidt. Waarom deed ze dat en voor wie voerde ze haar strijd? En welke invloed heeft schrijver en vrouwenactivist Duygu Asena op haar gehad?

Wie is Isik

Murat Isik (1977) debuteerde in 2012 met de roman Verloren grond. Hij won er de Bronzen Uil Publieksprijs mee. In 2017 verscheen zijn tweede roman Wees onzichtbaar. Isik won hiermee de prestigieuze Libris Literatuur Prijs 2018 en de Boekhandelsprijs 2018.