Gezocht: manse vrouwen van Kennemerland

Algemeen

REGIO - Verdient uw moeder een plekje in het museum? Of uw partner, dochter of buurvrouw? Welke vrouw in uw naaste omgeving zou u in een lijstje willen zetten en waarom? Meld haar aan. Want voor de tentoonstelling 'Manse vrouwen van Kennemerland' is Museum Kennemerland op zoek naar uw heldin.

Na de grote tentoonstelling over honderd jaar staal bereidt Museum Kennemerland opnieuw een veelomvattende tentoonstelling voor, nu met de vrouw als onderwerp. Aanleiding is de herdenking van een eeuw vrouwenkiesrecht. Het museum speelt op deze mijlpaal in door de rol en de betekenis van bekende en onbekende vrouwen in de loop der tijden te belichten. De tentoonstelling wordt gesteund door bijdragen van VSB en gemeente Beverwijk.

Aan bekende 'manse' vrouwen geen gebrek. In samenwerking met de Historische Kring Heemskerk heeft het museum al een flinke lijst opgesteld. Vrouwen uit Kennemerland die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de samenleving. Onder wie vrouwen als Aagje Deken (schrijfster), zuster Permina (wijkverpleegster), Freddie Oversteegen (verzetsheldin), Ien van den Heuvel (politica, vredesactivist), Magda Berndsen (burgemeester) en José Schuyt (caféhouder).

Ook voor de onbekende kanjers en rolmodellen is er plek ingeruimd in de aanstaande tentoonstelling. Zoals uw oma, of uw dochter of een andere geweldige vrouw in uw eigen buurt of familie uit heden of verleden. Een vrouw voor wie u diep respect heeft, die u mateloos bewondert om haar moed. Een stille kracht die voor u of anderen het verschil maakt of maakte.

Museum Kennemerland roept op om hun namen te melden, met een korte motivering. Het verzoek is om een portretfoto van de vrouw in kwestie te maken of een bestaande foto te kopiëren met scan, camera of telefoon (hoge resolutie) en deze kopie te mailen naar curator Teatske de Jong (t.dejong@museumkennemerland.nl). De inzendingen worden in de tentoonstelling verwerkt. De tentoonstelling 'Manse vrouwen van Kennemerland' is te zien vanaf eind mei.

Museum Kennemerland, Noorderwijkweg 2a (hoek Westerhoutplein)

www.museumkennemerland.nl