De huldiging in Londen.
De huldiging in Londen. ((Foto: Atlantic Campaigns ))

Haarlemse Oceaanroeiers gehuldigd in Londen

LONDEN - Het Nederlandse oceaan roeiteam The Dutch Atlantic Four heeft afgelopen vrijdag de eerste prijs in ontvangst mogen nemen voor het winnen van de zwaarste roei race ter wereld de Atlantic Challenge. Een roeirace van 5000 km waarbij de Atlantische oceaan wordt over geroeid van La Gomera, Canarische Eilanden naar Nelson's Dockyard, Antigua.

De Haarlemmers Marcel Ates, Erik Koning, Bart Adema en David de Bruijn wisten de race te winnen door op 16 januari 2019 in 34 dagen 12 uur en 9 minuten als eerste van de 28 teams aan te komen in Antigua. Het team lag na dag 1 van de race op kop en deze positie hebben ze niet meer af gestaan. Hiermee zijn zij het eerste Nederlandse team ooit dat de race wist te winnen.

Tijdens de race roeiden de mannen een schema van 2 uur roeien en 2 uur rust 24 uur per dag. Ze aten ongeveer 8000 kcal aan gevriesdroogde maaltijden per persoon per dag en filterde zeewater naar drinkwater middels een watermaker. Energie die nodig was voor het aansturen van de watermaker en auto pilot werd opgewekt door zonnecollectoren. Onderweg is het team verrast door bezoekjes van walvissen, scholen dolfijnen, zeeschildpadden en vliegende vissen.

The Dutch Atlantic Four heeft menigeen verrast met hun prestatie. Van te voren werden zij niet als directe kansmakers aangemerkt vanwege hun bescheidenheid en de concurrentie die er veelal uitzien als jonge afgetrainde atleten. Voor de start van de race liet de pers het team links liggen. Na hun legendarische finish in Antigua was dit wel anders.

Tijdens de award ceremonie waren teams van over de hele wereld aanwezig in het luxe Mayfair hotel in London. Ieder team wat deelnam aan de race kreeg een staande ovatie. Het broederschap ontstaan tussen de deelnemende teams was tijdens de feestelijkheden goed te merken. Er werd met veel lof gesproken over de wijze waarop de Nederlanders de Race wisten te winnen ondanks de ongunstige weersomstandigheden.

Met hun bijzondere overwinning heeft het roei team veel Nederlandse roeiers weten te inspireren. Zo zijn er meerdere Nederlandse teams die na het zien van de heroïsche overwinning van de Dutch Atlantic Four zich hebben ingeschreven voor de Race. De race van dit jaar is te volgen via de Race tracker op de site van Atlantic Campaigns.

Meer berichten