De brug waar overheen gelopen kan worden.
De brug waar overheen gelopen kan worden. ((Foto: Ad Timmers))

Spectaculaire klim van toren naar toren

HAARLEM - De omvangrijke restauratie van de kathedraal is bijna voltooid en hij is mooier dan ooit! Om dit te vieren is er een speciale loopbrug gebouwd tussen de twee torens en kan iedereen, zonder hoogtevrees, de torens beklimmen en de brug bewandelen. Van toren naar toren dus.

Vanaf vandaag kunnen de beide torens tot en met 31 juli van binnenuit beklommen worden. Deze torens, van de tussen 1895 en 1930 gebouwde kathedraal, worden op bijna 60 meter hoogte door middel van een, tevens als uitzichtpunt fungerende loopbrug, met elkaar verbonden. De toren- en gewelventocht voert ook langs tal van culturele schatten in de kerk en leidt onder meer naar de binnengalerij in de koepel, de zolders en klokken in de torens. Onderweg kun je desgewenst even op adem komen in een rustruimte met zitzakken en ontspannende muziek. Er worden ook audiovisuele presentaties over de architectuur en de kunstschatten van de kerk getoond.

De door architect Jos Cuypers ontworpen kathedrale basiliek aan de Leidsevaart in Haarlem wordt vaak omschreven als een verborgen (kunst)schat. Mede omdat aan het interieur is meegewerkt door een groot aantal vooraanstaande kunstenaars onder wie beeldhouwer Mari Andriessen en de schilders Jan Toorop en Han Bijvoet. Ook van eigentijdse kunstenaars als Jan Dibbets (glas- in loodramen middenschip), Marc Mulders (glaspanelen in de doopkapel) en Gijs Frieling (glasmozaïek in de kooromgang bij de sacramentskapel) is werk te zien.

Entreetickets zijn zowel online, als bij VVV Haarlem (Grote Markt 2) en aan de kassa te koop.

Meer berichten