Kleverparkfestival bestaat 35 jaar

Algemeen
Een drukke editie van het Kleverparkfestival 2018.
Een drukke editie van het Kleverparkfestival 2018. (Foto: Archief Rodi Media/Nigel Janssens)

HAARLEM - Een romance tussen het meisje op kamers boven de bloemist en de kantoorboekhandelaar aan de overkant, een vakantie in Frankrijk en de stedenband tussen Haarlem en Angers: de ontstaansgeschiedenis van het Kleverparkfestival is net zo bijzonder als het festival zelf, dat op zaterdag 25 mei zijn zevende lustrum viert.

Door Jacques Poell

Ode aan Oda

Toen Oda Nelissen na een verblijf van meer dan een jaar als au pair in het Franstalige deel van Zwitserland terugkeerde naar Haarlem, zocht en vond zij een kamer niet ver van haar ouderlijk huis aan de Verspronckweg: boven bloemist Henk Nap aan de Kleverparkweg. Recht tegenover de winkel van Jaap de Ruyter, handelaar in kantoorartikelen en rookwaren. Een paar jaar later waren Oda en Jaap getrouwd en vierde het paar vakantie in Frankrijk, waar ze terechtkwamen in Angers. We schrijven het jaar 1979.

'Iets braderie-achtigs'

Angers – was dat niet de stad waarmee Haarlem een jumilage onderhield? Veertig jaar na dato haalt Oda de Ruyter herinneringen op: "Daar is het idee geboren. Henk Nap en andere Kleverparkse voortrekkers schaarden zich enthousiast achter het initiatief. Intensieve contacten met de toenmalige ambassadrice van Haarlem in Angers, Wilma Hoekwater, volgden.

De Franse tegenhanger werd niet lang daarna gevonden: de winkeliersvereniging van de Rue Bressigny. In mei 1984 ging in het Kleverpark de eerste editie van 'De Franse markt' van start. In september volgde een Nederlandse variant in de Rue Bressigny. "Wat de Franse markt bij ons echt Frans maakte, waren demonstraties van artisans: pottenbakkers, steenhouwers en dergelijke.

Généviève

In die beginjaren kwamen de winkeliers uit beide landen bij elkaar over de vloer, tijdens de festiviteiten overnachtten ze in elkaars huizen. "Gérard en Nicole. En Généviève – alleen die naam al: wat een mooie herinneringen!", verzucht Oda.

Na een jaar of vijftien was de 'sjeu' er vanaf. De Rue Bressigny raakte langzaam in verval, terwijl het Kleverpark juist floreerde. Oda: " De Franse markt hebben we omgedoopt in 'Kleverparkmarkt', en later in 'Kleverparkfestival'. We gingen ons veel meer richten op gezinnen: ouders met hun kinderen."

Kleverparkfestival

* Tientallen kramen en kinderactiviteiten (zweefmolen, treintje)
* Muziekoptredens van Trafassi, DJ's, en anderen
* Markt tot 17.00 uur; aansluitend feest tot 20.00 uur
* Speciale fietsenstalling op de hoek met de Velserstraat