Louise van Zetten: 'Tijd voor actie'

Nieuws
Lousie van Zetten: “Het gaat niet alleen om dit pand. Ik vind dat we veel meer moeten kijken naar hoe we met de Joodse geschiedenis in Haarlem om moeten gaan om de herinnering levend te houden."  ( Foto: Christa Warmerdam)
Lousie van Zetten: “Het gaat niet alleen om dit pand. Ik vind dat we veel meer moeten kijken naar hoe we met de Joodse geschiedenis in Haarlem om moeten gaan om de herinnering levend te houden." ( Foto: Christa Warmerdam) rodi.nl

HAARLEM - Met verbazing zag gemeenteraadslid Louise van Zetten van ‘Hart voor Haarlem’ hoe het pand aan de Lange Wijngaardstraat 14, Het voormalig Joodse Gemeenschapshuis, ruim 60 jaar zwaar verwaarloosd is. “Het is notabene ook nog een gemeentelijk monument.” Door Christa Warmerdam

Het pand aan de Lange Wijngaardstraat is al 40 jaar gekraakt. “Toen dit onderwerp in de commissie besproken werd en de vraag gesteld werd ‘wat gaan we met dit pand doen’, ben ik mij er in gaan verdiepen”, legt Van Zetten uit. “Tijdens de oorlog is het pand gevorderd door de Duisters. De Haarlemse Joodse gemeenschap was een van de grootste en meest welvarende van Nederland. Na de oorlog zijn er maar weinig mensen terug gekomen. In 1951 is het pand verkocht aan de gemeente. De verkeerspolitie heeft er nog een tijdje in gezeten, daarna is het gekraakt en dat is nog steeds zo. In 2011 is het een gemeentemonument geworden. Iedereen weet dat als je in een monument woont dat je je aan regels moet houden. De overheid dus ook en die heeft daarin ook nog eens een voorbeeldfunctie. Ik vind het onbegrijpelijk dat het zover heeft kunnen komen.”

Verkoop
Het pand dreigde de verkoop in te gaan zonder bepalingen. Van Zetten diende daarop de motie ’Geef Haarlem haar Joodse geschiedenis terug’ in. “Het gaat niet alleen om dit pand. Ik vind dat we veel meer moeten kijken naar hoe we met de Joodse geschiedenis in Haarlem om moeten gaan om de herinnering levend te houden. Zo hebben wij het Joods herdenkingsmonument achter de Philharmonie, daar staan ondergrondse vuilcontainers naast. Dat is respectloos. Er is in Haarlem een groot gebrek aan aanwijzingen dat de Joodse gemeenschap groot was en bijna volledig is uitgeroeid.” Volgens Van Zetten is het dan ook tijd voor actie. “Het pand aan de Lange Wijngaardstraat 14 zal worden opgeknapt en opgesplitst worden in appartementen. Wij willen dat er een ruimte komt voor herinnering, want herdenken doen je niet alleen op 4 mei.” De motie van Van Zetten is aangenomen.