Panorama Haarlem klaar voor bezichtiging

Nieuws
De prachtige muurschildering van Chiel Braat in Molen de Adriaan is voor iedereen te zien. (Foto: NH)
De prachtige muurschildering van Chiel Braat in Molen de Adriaan is voor iedereen te zien. (Foto: NH) rodi.nl

HAARLEM - Het heeft bijna zeven jaar geduurd eer project Haarlem 1780 voltooid is. Haarlemmer Chiel Braat heeft zijn enorme klaar. Bijna zeven jaar lang beschilderde hij alle maandagen de muur in molen De Adriaan. Een meterslang zeer gedetailleerd panorama van Haarlem zoals de stad er rond 1780 ongeveer uitzag. Chiel Braat begon er aan in 2012. Maandag zette hij zijn laatste penseelstreken.
Het idee om iets te doen met de kale ronde muur van de molen, kwam van toenmalig vrijwilliger Willemien Spook. Zij vond het maar raar dat op de begane grond van de molen niets van de rijke Haarlemse historie was terug te vinden. Braat, die zich toelegt op het tekenen van oude Haarlemse panden, leek de aangewezen persoon om van de saaie muur iets moois te maken. Met acrylverf ging hij aan de slag.
"Ja, ik ben wel tevreden", zegt Braat nuchter. Onder toeziend oog van een groep bekenden heeft hij net zijn laatste streek en de datum op de muur gezet. Nog net zo nauwkeurig als de rest van de muurschildering.
Dakpannen
Braat schilderde Haarlem in vogelvlucht. De stad, zoals die erbij lag aan het einde van de achttiende eeuw, de periode dat Molen De Adriaan werd gebouwd. Alle dakpannen staan erop, stiekem verwerkte hij er ook familie en vrienden in én een verdwaald olifantje.
Opvallend is dat de rand bij het plafond nog helemaal wit is gelaten. Denkt hij er niet aan om dat gedeelte ook nog vol te schilderen? "Nee, de reden is eigenlijk simpel. Ik kon daar gewoon met mijn penseel niet bij."
ISM Nieuwspartner NH Nieuws