Historisch Haarlem (11): kinderboerderij De Houthoeve in de Hout

Historie
Opzichter Kees Bonné en dierenverzorgster Lenie Ruigrok van der Werve. Uiterst links CDA-wethouder Piet Sikma.
Opzichter Kees Bonné en dierenverzorgster Lenie Ruigrok van der Werve. Uiterst links CDA-wethouder Piet Sikma. ((Foto: Noord-Hollands Archief/Fotopersbureau De Boer))

HAARLEM - In 1984 werd het 400-jarig bestaan van de Haarlemmerhout gevierd in de toen nog niet officieel geopende kinderboerderij De Houthoeve. Dat gebeurde een jaar later.

Willem Brand

In 1967 was een gedeelte van de Hertenkamp al ingericht als kinderboerderij waardoor kinderen meer in contact konden komen met (landbouw)huisdieren als kalveren, geiten, schapen, kippen en konijnen. Die plek noemde men ‘Pleintje Weltevree’.

Moeflons en lama’s

Een tijdje experimenteerde men met moeflons en lama’s. In het boek over 400 jaar Haarlemmer Hout staat dat men daar na korte tijd vanaf zag omdat ‘de vreemdsoortige dieren slecht tegen temperatuurverschillen konden.’ De nijlgans kwam uit eigen beweging en nestelde zich in een holle boom.

De moeder van Dorris en Ellen Marchand bezocht ‘Pleintje Weltevree’ eind jaren 60. Dorris, toen 13: “Mijn moeder had oud brood mee voor de geiten. Maar toen zij de zak uit het netje van de kinderwagen had gehaald werd ze meteen besprongen. Moeder hield de zak met brood stevig vast, wat tot gevolg had dat de geiten steeds opdringeriger werden.”

Meer Historisch Haarlem: klik hier voor eerdere edities

Diervriendelijke keuzes

De Houthoeve wordt net als de tweede stadsboerderij de Schoterhoeve beheerd door Natuur- en Milieu Educatie Haarlem. Teamleider Elske Tamminga: “De aanwezige dieren vormen een link naar de herkomst van ons dierlijk voedsel en de veehouderij, die weer verband houdt met actuele thema’s als duurzaamheid, biodiversiteit en klimaat. Door middel van educatie worden deze thema’s spelenderwijs onder de aandacht gebracht. Bezoekers krijgen ook tips hoe zij zelf, als consument, duurzame en diervriendelijke keuzes kunnen maken. En de twee lama’s zijn er nog steeds ondanks dat ze niet binnen de educatieve doelstellingen passen.”

Op de foto uit 1985 zien we opzichter Kees Bonné en dierenverzorgster Lenie Ruigrok van der Werve. Uiterst links CDA-wethouder Piet Sikma. Lenie en Kees zijn origineel uitgedost. Zij is een kruising tussen een haan en varken, Kees die tussen een eend, pauw en bok.