Historisch Haarlem (18): Logement De Zon

Historie
Logement De Zon was gehuisvest in De Witstraat 28.
Logement De Zon was gehuisvest in De Witstraat 28. (Foto: Noord-Hollands Archief/Jos Fielmich, 1972)

HAARLEM - Halverwege de twintigste eeuw bevonden zich in de De Witstraat nog zes logementen. Naast de bekendste De Zon had je de logementen van Nijhof, Schriek, Van Gils, Smit en Bertha Rip. In de Korte Hofstraat vond je logement De Witte Ballon.

Willem Brand

Een logement is een kosthuis, meestal voor alleenstaande mannen. Ze kregen tegen betaling kost (eten en drinken) en inwoning. 

De weg kwijt

Logement De Zon was gehuisvest in De Witstraat 28. Op een foto (te zien op de website van het Noord-Hollands Archief) uit 1972 van de toenmalige stadsfotograaf Jos Fielmich zien we in de gemeenschappelijke huiskamer een biljart. In De Zon had je toen dertig slaapplekken: twee slaapzalen voor elk acht gasten en voor wie iets meer geld meebracht een tweepersoonskamer (3) of een eenpersoonskamer (8). Er woonden mensen van allerlei pluimage: handwerkslieden, mensen die met koopwaar langs de deur gingen, maar ook mensen die de weg kwijt waren. Je had toen geen verpleeghuizen.

30 kinderen alleen

In de jaren vijftig en zestig hield de familie Wijkhuizen het pension draaiend. Dochter Rie Wijkhuizen herinnert zich de Sinterklaas-avonden nog goed. De cadeautjes voor Rietje en broer Wim waren talrijk. Ze lagen verstopt onder de bedden van de ooms en tantes. Na de lagere school deed Rie de huishoudschool. Op haar veertiende ging zij haar moeder en tante helpen in het logement. Vele emmers met aardappelen heeft ze voor de gasten geschild. Toen de ouders van Rie het logement sloten, hadden de gasten op een bord geschreven: ‘Ouders laten dertig kinderen alleen’.