Wethouder Marie-Thérèse Meijs (midden) in gesprek met vrouwen tijdens de bijeenkomst Internationale Vrouwendag.
Wethouder Marie-Thérèse Meijs (midden) in gesprek met vrouwen tijdens de bijeenkomst Internationale Vrouwendag. ((Foto: Christa Warmerdam))

Internationale vrouwendag: Het is nog steeds goed om hierbij stil te staan

  Nieuws

Door Christa Warmerdam

HAARLEM – Meer dan honderd vrouwen zijn vrijdagochtend 8 maart aanwezig in het nieuwste wijkcentrum in Haarlem Oost aan de Jan Sluyterslaan om Internationale Vrouwendag te vieren. De ochtend is georganiseerd door verschillende maatschappelijke organisaties. "De vrouwen die hier aanwezig zijn, zijn heel verschillend qua wijk, achtergrond, opleiding, leeftijd en afkomst", zegt een van de organisatoren, Souad Afatan van Stichting Dock. "Het is goed om elkaar op deze manier te ontmoeten en elkaar te leren kennen."

Internationale Vrouwendag herdenkt de eerste staking van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie, die plaatsvond op 8 maart 1908 in New York. De vrouwen staakten voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht. Deze staking vormde het begin van de emancipatie van vrouwen en de strijd tegen vrouwendiscriminatie. Wethouder Marie-Thérèse Meijs opent de ochtend. Volgens Meijs is het anno 2019 nog steeds goed om stil te staan bij Internationale Vrouwendag. Het thema 'Heldinnen' is volgens Meijs goed gekozen. "We hebben allemaal heldinnen. Voor mij persoonlijk is Annie M.G. Schmidt een heldin. Niet alleen omdat ze fantastisch kon schrijven maar vooral ook omdat ze Otje gecreëerd heeft. Otje is opstandig, doet precies wat ze zelf wil en is lekker rebels. Maar mijn allergrootste heldin is mijn moeder. Ze zei altijd 'je moet van het leven een eigen feestje maken'. Volgens Meijs is er nog genoeg voor vrouwen om voor te vechten zoals gelijkheid. "Kijk naar de #Metoo beweging. Zoveel vrouwen die soms pas jaren later durfden op te staan. Het is toch ook bizar dat we anno 2019 nog steeds moeten vechten voor goede kinderopvang. Het is ook zo jammer dat vrouwen op bepaalde posities meer hun best moeten doen dan mannen. Ik voel dat zelf ook vaak zo. Het vervelende is dat wij vrouwen soms ook voor elkaar zo streng zijn. Gelukkig heb ik dat niet mijn collega raadsleden. We kunnen echte kattenkoppen zijn en daar moeten we ook mee stoppen."

Meer berichten