Sociëteit Vereeniging blijft verjongen - `We hebben 300 leden, maar ruimte voor 800`
  Nieuws

<p>Soci&euml;teit Vereeniging blijft verjongen<br /><span class="chapeau">&lsquo;We hebben 300 leden, maar ruimte voor 800&rsquo;</span></p
<p>Soci&euml;teit Vereeniging blijft verjongen<br /><span class="chapeau">&lsquo;We hebben 300 leden, maar ruimte voor 800&rsquo;</span></p (rodi.nl)

HAARLEM – De Sociëteit Vereeniging van Haarlem is in 1856 opgericht als club voor heren uit de middenklasse. Vier jaar geleden besloot de vereniging ook vrouwen toe te laten en momenteel wordt hard gewerkt aan de verjonging van de club. “We hadden zo’n vijf jaar terug nog maar 140 leden terwijl we plek hebben voor 800 leden. Dat was het moment dat we wisten dat we drastisch moesten verjongen om te blijven bestaan”, aldus Jan Rijnders namens de Sociëteit Vereeniging.


Het prachtige statige gebouw aan Zijlweg geeft een imposante indruk. De hoge plafonds, de klassieke uitstraling en de statige ornamenten geven het pand een waanzinnige, maar indrukwekkende uitstraling. Tegelijkertijd is de sfeer gemoedelijk, gezellig en laagdrempelig. Iedereen groet elkaar en de omgang met elkaar is plezierig en laagdrempelig. De sfeer is vriendelijk en iedereen gaat amicaal met elkaar om. “We hebben fijn contact met iedereen, er is sprake van een zeer plezierige omgang met elkaar. De afgelopen jaren zijn er – mede doordat de vereniging nu ook open staat voor vrouwen - een hoop jonge mensen bijgekomen. We waren toe aan verfrissing en dat brengen de jongeren”, lacht Rijnders.

Verfrissing


Hoewel het grotendeel van de leden 60-plus is, is duidelijk te merken dat jongeren welkom zijn. “Momenteel hebben we 300 leden, waarvan ongeveer 250 mannen en vijftig vrouwen. En daarvan ook een steeds groter aantal jongeren. Een aantal jaar geleden hebben we (oud) studenten van de opleiding Small business van de Hogeschool Inholland hier uitgenodigd. Daar hebben we veel leden aan over gehouden. Zij brengen ook weer andere ideeën mee. Zo is het interieur onlangs aangepakt en heeft het gebouw een frissere uitstraling gekregen”, geeft Rijnders aan.
Door het activiteitenprogramma aan te passen en een gevarieerd aanbod te bieden hoopt de vereniging meer jongeren te trekken. De vele activiteiten die hier georganiseerd worden zijn voor leden en voor niet-leden. De businessborrels zijn inmiddels populair (de volgende is vrijdag 9 maart van 17.30 tot 22.00 uur), maar ook de wijnproeverij, de geschiedenistafel, de cultuurclub, de lezingen en concerten worden goed bezocht. De Sociëteit is gastheer voor serviceclubs als de Lions en de Rotary. Maar ook de gemeente vergadert hier zo nu en dan. “Door een gevarieerd programma aan activiteiten te organiseren, moet het aantrekkelijk blijven voor iedereen.”

Welkom zijn


De concerten die sinds negen jaar regelmatig worden gehouden trekken zowel ouder als jonger publiek. “Om jonge mensen aan te trekken, betalen jongeren tot 18 jaar geen entree en hebben we het programma er op aangepast. Met succes, bij de voorstelling van vorige week waren ook veel jongeren aanwezig. Leden nemen hun kinderen mee. En als de jeugd dan afgestudeerd is, hebben wij laten zien wat we in huis hebben en weten ze dat ze welkom zijn.”

Meer berichten