Unieke aanwinst Frans Hals Museum: Berckheyde

  Nieuws
Gerrit Berckheyde: Gezicht op de Bakenessergracht met brouwerij de Passer en de Valk, 1662. (Foto: Ton van der Heide)
Gerrit Berckheyde: Gezicht op de Bakenessergracht met brouwerij de Passer en de Valk, 1662. (Foto: Ton van der Heide) (rodi.nl)

HAARLEM – Burgemeester Jos Wienen van Haarlem onthulde vorige week in het Frans Hals Museum een unieke nieuwe aanwinst. Het betreft een bijzonder schilderij van Gerrit Berckheyde: Gezicht op Bakenessergracht met brouwerij de Passer en de Valk.


Dit sfeervolle stadsgezicht vol levendige contrasten is het enige bekende schilderij van deze bierbrouwerij. De Haarlemse schilder Berckheyde staat bekend om zijn Haarlemse stadsgezichten met daarin vaak gebouwen die nog steeds te herkennen zijn. In dit schilderij ligt de focus op een van de belangrijkste economische pijlers van het zeventiende-eeuwse Haarlem: de bierbrouwerij. Extra bijzonder is de datering: 1662. Daarmee is dit het vroegst bekende gezicht op Haarlem door Berckheyde (voorheen 1665).
Na een vermelding in de inventaris van de bierbrouwerij in 1713 was Berkheyde’s werk onvindbaar totdat het recentelijk opdook in een Zwitserse particuliere collectie. Het is dan ook uniek dat het Frans Hals Museum dit werk heeft kunnen aankopen en nu voor het eerst publiekelijk toont.Het wapen van brouwerij “De Passer en de Valk”, gelegen aan de Bakenessergracht is centraal afgebeeld. De brouwer is samen met zijn vrouw en medewerkers in de schaduw op de kade weergegeven.
De aankoop van het schilderij is exclusief mogelijk gemaakt door Stichting Mr. Cornelis Roozen Fonds, ter ere van het ‘huwelijk’ tussen de beide locaties van het Frans Hals Museum, Hal en Hof.

Meer berichten