Wees welkom! - `Door dit introductieprogramma heb ik meer mensen leren kennen`

  Nieuws
(Foto: Rodi Media)
(Foto: Rodi Media) (rodi.nl)

HAARLEM –Tien statushouders die onlangs in Haarlem zijn komen wonen, hebben vorige week het introductieprogramma Statushouders afgerond en ontvingen een officieel certificaat uit handen van wethouder Floor Roduner (Sociale Zaken). Zij waren de eerste tien statushouders die dit programma hebben doorlopen.


Wethouder Roduner heette de groep officieel welkom in de stad tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Stadhuis van Haarlem. Dit is de eerste groep statushouders in Haarlem die het introductieprogramma volgt.

“Deze groep bestond uit vijf mensen uit Syrië en vijf mensen uit Eritrea. De groep ging intensief met elkaar om. En zonder dit programma hadden ze elkaar niet leren kennen”, geeft Marleen Fleers, VNG trainee van de gemeente Haarlem aan. Ook de deelnemers geven aan tevreden te zijn met het aanbod in het introductieprogramma. “Je leert hier veel mensen kennen. Nu het programma afgelopen is, houden we ook contact. Dat is fijn, want toen we hier kwamen, kenden we bijna niemand in Haarlem”, aldus Hariya Juma, zij kwam drie jaar geleden met haar man vanuit Syrië in Nederland terecht. De eerste periode woonden zij in Rotterdam en het laatste jaar verbleven ze in de Koepel in Haarlem.

In een programma van acht weken kreeg de groep informatie gekregen over belangrijke regelingen en voorzieningen in de stad op het gebied van bijvoorbeeld gezondheid, sport, wonen, scholing en werk. De kandidaten werkten ook aan hun kennis van de Nederlandse taal. Een ander belangrijk aspect van de training was het ontmoeten van mensen. Het programma in opdracht van de gemeente is uitgevoerd door Haarlem Effect, DOCK en het Nova College. Wethouder Roduner: “Met het volgen van dit intensieve programma hebben deze nieuwe inwoners van de stad een goede basis om zich hier thuis te voelen en zich verder te kunnen ontwikkelen.”

Het is de bedoeling dat dit jaar 150 statushouders uit Haarlem en Zandvoort deelnemen aan het introductieprogramma. Het programma is in opdracht van de gemeenten uitgevoerd door Haarlem Effect, DOCK en het Nova College. Verschillende organisaties hebben op basis van hun kennis en expertise een bijdrage geleverd aan het programma.

Meer berichten
 

Fotoseries