Diverse noodkappen door iepziekte in Haarlem

  Nieuws
Iep. (Foto: archief)
Iep. (Foto: archief) (rodi.nl)

HAARLEM - Een boomexpert controleert op dit moment alle 3.800 iepen in Haarlem op aanwezigheid van de iepziekte. In Haarlem is bij meerdere bomen de iepziekte aangetroffen. Hierdoor moesten al op vrijdag 29 juni vier monumentale iepen worden gekapt aan de Schotersingel. Door de aanhoudende warmte en droogte lopen de bomen meer kans op de iepziekte.
De iepziekte is inmiddels ook aangetroffen bij drie bomen aan de Verspronckweg en bij zeven bomen aan de Gedempte Oostersingelgracht. Deze bomen laat Spaarnelanden in opdracht van gemeente Haarlem kappen in de week van 9 juli. De verwachting is dat er nog meer iepen gekapt zullen moeten worden. Op de plekken waar iepen zijn gekapt, zullen in het plantseizoen 2018/2019 nieuwe iepen worden geplant. Er komt een soort terug die resistent is tegen de iepziekte.
Een zieke iep is te herkennen aan de scheve (asymmetrische) bladvoet. Beide bladhelften beginnen niet op dezelfde plaats aan het bladsteeltje. Een aangetaste iep vertoont te vroeg herfstkleuren. Het begint met één tak, maar kan zich in een paar weken verspreiden over de gehele kroon. Kenmerkend voor een zieke iep zijn verder de kale takken met nog één of twee verdorde blaadjes aan de uiteinden, de zogenaamde vaantjes. Bewoners die een zieke iep in hun eigen tuin hebben staan of vermoeden dat de iep ziek is, kunnen contact opnemen met Spaarnelanden. Een boomspecialist komt dan kosteloos langs om de boom te inspecteren. Bewoners krijgen bericht van de gemeente binnen welke termijn zij de zieke boom dienen te verwijderen. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor het kappen en afvoeren van de zieke iep.

Meer berichten