Honkbalweek Haarlem in Pim Mulierstadion

  Nieuws
(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

HAARLEM - Honkbalweek Haarlem wordt van vrijdag 13 juli tot en met zondag 22 juli gehouden in het Haarlemse Pim Mulierstadion. Het sterke deelnemersveld met topteams uit Cuba, Japan, Chinese Taipei, Italië, Duitsland en het Nederlands Koninkrijk staat garant voor een hele week mooi honkbal. Rondom de wedstrijden is er volop ruimte voor muziek, clinics en andere evenementen.
Samen met de KNBSB, vrijwilligers, partners en andere betrokken partijen wordt er hard gewerkt om van de 29ste Honkbalweek een groot succes te maken. Let’s play ball! Het Nederlands honkbalteam heeft de honkbalweek drie keer gewonnen (in 2004 en 2006 en 2010) maar bezit ook de felbegeerde wereldtitel welke zij in oktober 2011 in Panama in de wacht sleepte.
De Honkbalweek wordt sinds 1961 in Haarlem gehouden en vindt altijd in de zomer plaats in de even jaren. In de oneven jaren wordt sinds 1985 in Rotterdam het World Port Tournament georganiseerd. De eerste Haarlemse Honkbalweek vond plaats op het honkbalveld van het Gemeentelijk Sportterrein aan het Badmintonpad, vele jaren de thuishaven van honkbal- en softbalvereniging Kinheim (HCK). Sinds 1963 zijn alle edities gehouden in het Pim Mulier Stadion, dat destijds het eerste honkbalstadion in Europa was. Het stadion werd het thuisveld van EHS en Haarlem Nicols. Tegenwoordig is Kinheim de bespeler van het stadion.
Vanaf het begin is het evenement een invitatietoernooi. Aanvankelijk om het Nederlands team in de gelegenheid te stellen tegen sterke teams te laten spelen en meer internationale ervaring op te laten doen. Later vormde het toernooi (net als het Rotterdamse WPT) ook een voorbereidingsmogelijk voor het Nedelands honkbalteam op later in het jaar volgende evenementen, zoals een Europees of Wereldkampioenschap. De tegenstanders kwamen in de beginjaren uit naburige landen en waren voornamelijk legerteams van in Duitsland, Engeland en Frankrijk gelegerde Amerikaanse militairen. Zij stonden garant voor aantrekkelijk honkbal. Het waren deze teams, en uiteraard ons eigen Nederlands team, die de basis vormden voor het succes van de eerste vier edities van de Haarlemse Honkbalweek (1961, 1963, 1966, 1969).

Nederland - Duitsland

De toernooi-vorm is een Single Round Robin (alle teams spelen één keer tegen elkaar) gevolgd door Play-offs waarbij de stand na de Round Robin bepalend is voor de koppeling van de teams. De eerste wedstrijd begint vrijdag 13 juli om 14.00 uur. Japan speelt tegen Italië. Om 19.00 uur speelt Nederland haar eerste wedstrijd, tegen Duitsland.
Bekijk het programma en alle bijbehorende activiteiten op www.honkbalweek.nl.

Meer berichten