Frans Hals Lezing over feit en fictie

  Nieuws
Frans Hals, Portret van Jacobus Hendricksz Zaffius, c. 1611 (uitsnede). Olieverf op paneel. (Foto: Margareta Svensson)
Frans Hals, Portret van Jacobus Hendricksz Zaffius, c. 1611 (uitsnede). Olieverf op paneel. (Foto: Margareta Svensson) (rodi.nl)

HAARLEM - Het Frans Hals Museum presenteert zaterdag 1 september de tweede Frans Hals Lezing. Het evenement is een tweeluik over Hals: een lezing van een gerenommeerd wetenschapper over een aspect van zijn oeuvre, gevolgd door een nieuw verhaal van een fictieschrijver geïnspireerd op Hals’ leven (of een werk). Dit jaar vervullen conservator Dennis Weller (USA) en auteur Kristien Hemmerechts (BE) de eervolle taak. De lezing is een tweejaarlijkse traditie en startte op 1 september 2016, de dag dat Frans Hals 350 jaar geleden begraven werd in de Grote of St.-Bavokerk.
Dit najaar laat Frans Hals en de Modernen: Hals ontmoet Manet, Singer Sargent, Van Gogh zien wat Hals’ impact is geweest op moderne schilders. Het Frans Hals Museum toont 120 unieke meesterwerken uit (inter)nationale musea en privécollecties. Niet eerder was er een tentoonstelling te zien van deze omvang.
De wetenschappelijke lezing komt voor rekening van Dennis Weller, curator Northern European Art bij het North Carolina Museum of Art in Raleigh. Weller promoveerde op zijn proefschrift over de Haarlemse schilder Jan Miense Molenaer en werkte o.a. in het Metropolitan Museum of Art in New York en voor The Burlington Magazine. Hij droeg bij aan diverse publicaties over kunstenaars uit de Gouden Eeuw en aan een onderzoek naar de aanwezigheid van het werk van Frans Hals in Amerika voor het Center for the History of Collecting, The Frick Collection, New York. De lezing van Dennis Weller is in het Engels. Een Nederlandse vertaling is beschikbaar.
Het fictieve verhaal wordt geschreven en verteld door de Belgische auteur Kristien Hemmerechts. Voor de tweede Frans Hals Lezing ensceneert ze een ontmoeting tussen Frans Hals en Jacobus Zaffius, een door Hals geportretteerde katholieke geestelijke (zie afbeelding). Van Hemmerechts verschenen vele romans (reisverhalen, verhalenbundels en essays). Naast docentschappen en gastdocentschappen bij diverse universiteiten schrijft Hemmerechts al jaren regelmatig recensies over Engelstalige literatuur voor Vlaamse en Nederlandse kranten. De lezing van Kristien Hemmerechts is in het Nederlands, een Engelse vertaling is beschikbaar.
De tweede Frans Hals Lezing vindt plaats op zaterdag 1 september om 19.30 uur in de Grote of St.-Bavokerk en is toegankelijk voor iedereen. Toegangskaarten à € 7,50 zijn te verkrijgen via de website van het Frans Hals Museum. Na een welkomstwoord van directeur Ann Demeester volgt de wetenschappelijke lezing van Dennis Weller, gevolgd door een muzikaal intermezzo. Kristien Hemmerechts sluit de avond af met een fictief verhaal. De Grote of St. Bavokerk is vanaf 19.00 uur open.

Meer berichten