Haarlemmer bereikt Perth met elektrische auto - Wiebe Wakker met zijn 'Blue Bandit' in Perth, Australië
  Nieuws

Wiebe Wakker met zijn 'Blue Bandit' in Perth, Australië. (Foto: Plug me in)
Wiebe Wakker met zijn 'Blue Bandit' in Perth, Australië. (Foto: Plug me in) (rodi.nl)

PERTH / HAARLEM - Wiebe Wakker uit Haarlem vertrok in maart 2016, zonder geld op zak, met zijn elektrische auto naar de andere kant van de wereld. Wakker’s project ‘Plug Me In’ is gebaseerd op samenwerking tussen mensen die via crowdsourcing een maaltijd, slaapplek of stroom voor de auto kunnen aanbieden via de website plugmeinproject.com.


Door deze aanbieders werd de route van de reis bepaald. Het leidde hem door 33 landen en hij legde 70.000 kilometer af zonder ook maar één benzinestation te bezoeken. Wakker had 827 dagen nodig om de Australische kust te bereiken na een opwindende road trip door Europa, het Midden-Oosten, India en Zuidoost-Azië en gisteren kwam hij aan in Perth. “Om Darwin te bereiken voelde al als een flinke prestatie. Nu ik Perth heb bereikt ben ik trots dat ik kan laten zien dat ook een van ’s werelds meest afgelegen steden bereikt kan worden met een elektrische auto.” Vertelt Wiebe Wakker in Perth. Wakker’s doel is om de mythe weg te nemen dat elektrische voertuigen niet dezelfde prestaties kunnen leveren hebben als hun door brandstof aangedreven neefjes.

Australië


Australië is het meest gastvrije land. Meer dan 350 mensen boden hem onderdak aan, echter het merendeel van hen woont in een van de grotere steden. Dat maakte de reis vanaf Darwin uitdagend. Zijn auto, de ‘Blue Bandit’, heeft een actieradius van 200 kilometer op een volle accu. Roadhouses, boerderijen en zelfs Aboriginal gemeenschappen hielpen hem door de Outback. Het verblijf in Perth wordt comfortabel, ruim 40 mensen nodigden Wakker thuis uit.
Wakker was de eerste persoon die Turkije, Iran, India, Myanmar, Maleisië en Indonesië doorkruiste met een volledig elektrische auto. Het huidige record ‘langste afstand in een elektrisch voertuig (non-solar)’ van 22.000km heeft hij inmiddels ruim verbroken. Wakker heeft al 70.000 kilometer afgelegd en daar komen in Australië nog een groot aantal kilometers bij.

Meer berichten