`Door schaamte zocht ik geen hulp` - MoneyFit helpt jongeren met schulden

Nieuws
Hanneke Versluis en Corry Villari, coördinatoren van MoneyFit / Schuldhulpmaatje. (Foto: Rodi Media)
Hanneke Versluis en Corry Villari, coördinatoren van MoneyFit / Schuldhulpmaatje. (Foto: Rodi Media) rodi.nl

HAARLEM – De 24-jarige Marleen* kwam al op jonge leeftijd in aanraking met schulden. Door schaamte en een gebrek aan overzicht stapelde de financiële problemen zich op. Vorig jaar zat ze zo diep in de schulden dat ze geen uitweg meer zag. Ze zocht en kreeg hulp bij MoneyFit, het jongerenonderdeel van Schuldhulpmaatje in Haarlem.
“Wie 18 jaar is, is zelf verantwoordelijk voor zijn financiën. Een verantwoordelijkheid die door veel jongeren als een last gezien wordt”, legt Corry Villari, coördinator bij Schuldhulpmaatje/MoneyFit uit. “Jongeren willen meedoen met de rest. Ze willen ook uiteten, uitgaan, kledingkopen en niet aan schulden denken. Ze steken hun kop in het zand en schamen zich voor de schulden. Marleen kwam vorig jaar bij ons terecht en ik werd haar ‘maatje’. Samen kijken we naar haar financiën en proberen we het weer inzichtelijk te maken. De gemeente is in september gestart met het project New Future waarbij zij jongeren met schulden helpen. Zij nemen de schulden over zodat de jongeren nog maar met één schuldeiser te maken hebben. Marleen kwam ook in aanmerking voor dit project.”

Deurwaarders

Toen Marleen 16 was, zijn de schulden begonnen. Haar moeder kocht een scooter, die op Marleens naam stond. “Ik kwam er pas veel te laat achter dat de scooter niet verzekerd was. Toen ontstond er een schuld die ik zelf niet meer kon terug betalen.” In de jaren die volgden stapelden de rekeningen zich op en Marleen had op een gegeven moment een schuld van zo’n 20.000 euro. Echt ontspannen was zij er hierdoor niet meer mee, bij alles wat Marleen deed speelde de schuld een grote rol. “Ik schaamde me voor mijn schulden. Ik begon een studie maar ik had totaal geen focus. Er stonden regelmatig deurwaarders voor de deur en als ik thuis kwam van een weekendje vrij, wist ik niet wat ik thuis aantrof aan rekeningen, brieven van incassobureaus en aanmaningen. Ik voelde continue een gevoel van stress”
Schaamte

Toen Marleen vorig jaar ging samenwonen (in Haarlem), ging de knop om. Ze wilde er van af. Niet steeds die schaamte, de deurwaarders aan de deur. Haar vriend wist nog van niets en het werd steeds lastiger om het te verbergen. “In het begin ging het goed, maar de incassobureaus en de deurwaarders wisten me al snel ook op mijn nieuwe adres te vinden. Als ik een dag had gewerkt, naar school was geweest of gewoon niet thuis was, liep ik naar huis met een knoop in mijn maag. Wie had er nu weer aangebeld? Wat zou ik aantreffen aan brieven? Je bent nooit helemaal vrij. Ik wilde niet meer steeds bang zijn!”
MoneyFit

MoneyFit helpt jongeren om orde te brengen in hun geldzaken. Bijeenkomsten waar jongeren gezamenlijk leren om met geld om te gaan, waar ze budgetplannen en toekomstplannen leren maken is een onderdeel van het New Future project. Voor Marleen was dit een schot in de roos. “Eindelijk hulp die aansluit! Ik had al vaker hulp gezocht maar dan werd het niet concreet of bleef het bij een gesprek. Schaamte speelde daarbij een rol. Ik leer nu om met geld om te gaan. Het wordt nu echt een spel. Ik ben bewust bezig met waar ik mijn boodschappen doe en hoeveel in uitgeef.”
Corry beaamt dit. “Tijdens een huisbezoek bij Marleen vertelde ze dat ze echt bewuster is van geld. Dat is echt het mooiste compliment voor een maatje. Ons doel is om jongeren zelfredzaam te maken en als dat lukt is het geweldig!”
Jongeren met schulden of met vragen over schulden of financiën kunnen zich melden via Haarlem@Moneyfit.nl of kijk eens op www.moneyfit.nl en www.facebook.com/MoneyFitHaarlem.
*De naam Marleen is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bij de redactie bekend