Tien jaar Hofjeskrant: 'Maar het einde is nog niet in zicht'

Nieuws
Op naar de volgende tien jaar. (Foto: Haarlemse Hofjeskrant)
Op naar de volgende tien jaar. (Foto: Haarlemse Hofjeskrant) rodi.nl

HAARLEM - Na tien jaar is de Haarlemse Hofjeskrant een begrip in de stad. De krant geeft driejaarlijks een inkijkje in de geschiedenis, het hofje als monument en het reilen en zeilen van zijn bewoners. Geen speciale uitgave maar gewoon een mooi nummer.
In zijn redactioneel schrijft redacteur Willem Brand: "Ik ben al tien jaar in touw met hofjes. Een eigen wereld: overzichtelijk, met historie en best benaderbaar. Vijfendertig nummers en ruim driehonderdduizend kranten verder is het eind nog niet in zicht." In het 35ste nummer bezoekt hij o.a. het Hofje van Guurtje de Waal en het Hofje van Noblet. Tekenaars van Kunst Zij Ons Doel maken kennis met een keur aan hofjes. Ook krijgen twee regenten aandacht omdat ze al vijfentwintig jaar onbetaald bestuurder zijn.
Job Thöne, bestuurder van het Hofje van Bakenes, stond samen met collega-bestuurder Ok de Lange aan de basis van het Johan Enschedéhof dat pal aan Bakenes is gebouwd. Het oudste hofje naast het jongste hofje! Job beseft als geen ander, en daarin hij is lang niet de enige bestuurder, dat je er moet zijn voor de bewoners en dat je de saamhorigheid kan aanwakkeren met af en toe een gezellige happening. Die woorden gebruikt ook Bert van Apeldoorn van Hofje In den Groenen Tuin: "Een borrel of BBQ op zijn tijd doet enorm veel goed."
Op 12 oktober wordt de mijlpaal in besloten kring gevierd met een ‘aangeklede’ borrel. Die wordt opgeluisterd met optredens van het trio Bijlsma²Hooglugt en stadsdichter Willemien Spook. Michaela Bijlsma, inmiddels ook hofbewoner, schreef speciaal een hofjeslied. Extra leuk is dat de stad in de persoon van burgemeester Jos Wienen namens de Haarlemse Hofjes een bijzonder cadeau overhandigd zal krijgen.
De Hofjeskrant is gratis en ligt bij de DekaMarkten, PLUS, Jumbo, VOMAR en de AH-vestigingen op de Zijlweg, Raaks, Westergracht en Kruisstraat. Verder bij Van der Pigge, Muys en de VVV, en de bibliotheken. Ook in Heemstede bij de VOMAR, AH en Primera en in Bloemendaal bij AH en Papyrium. Ga ook naar: www.haarlemse-hofjeskrant.nl.