'Stijgende waardering voor cultuur'

  Nieuws

HAARLEM - De waardering voor het cultuuraanbod is opnieuw gestegen, van een 8 in 2016 naar een 8,2 in 2017. Haarlemmers wijken steeds minder uit naar andere steden voor het culturele aanbod en de bereikbaarheid van de culturele instellingen wordt zeer goed gewaardeerd.
Voor een toenemend deel van de bewoners (nu 62% ten opzichte van 59% in 2016) is de kunst- en cultuursector een belangrijke reden om in Haarlem te wonen. Bijna alle Haarlemmers vinden de aanwezigheid van kunst en cultuur belangrijk voor de sfeer in de stad en zijn zelf ook graag actief op dit vlak. Deze cijfers blijken uit de jaarlijkse cultuurmonitor.
Wethouder cultuur Marie-Thérèse Meijs: “Het aanbod in Haarlem is rijk en kwalitatief zeer goed; daar kunnen we trots op zijn. Dat moeten we koesteren en ook blijven stimuleren. Wat ik bijzonder vind is de betrokkenheid van Haarlemmers bij cultuur. Dit zie je bijvoorbeeld aan het grote aantal vrijwilligers (2.500) dat zich inzet bij de culturele instellingen en de vele culturele initiatieven van Haarlemmers. Veel culturele initiatieven hebben ook een sociale doelstelling en vormen een mooi instrument om mensen samen te brengen.”
De culturele instellingen trekken in 2017 opnieuw een groot aantal bezoekers, deze aantallen blijven stabiel ten opzichte van het voorgaande jaar. Het totale aantal bezoekers aan de culturele instellingen is in 2017 rond de 2,2 miljoen. Daar zijn uitschieters bij, zoals het Frans Hals Museum dat boven de 150.000 bezoekers komt en de Toneelschuur die een eigen bezoekersrecord van 200.000 haalt.
Cultuurevenementen als Kunstlijn, Gluren bij de Buren en Haarlemse Lente weten ook steeds meer bezoekers te trekken. De culturele instellingen spelen ook een belangrijke rol in het cultuuronderwijs en de creativiteitsontwikkeling van scholieren. Duizenden scholieren maakten in 2017 kennis met kunst en cultuur via rondleidingen en workshops.

Meer berichten