College stuit tegen Haarlem Oost om opvang Domus

  Nieuws
Burgemeester Jos Wienen is druk in gesprek met bewoners uit Haarlem-Oost die naar het open spreekuur zijn gekomen. (Foto: Rowin van Diest)
Burgemeester Jos Wienen is druk in gesprek met bewoners uit Haarlem-Oost die naar het open spreekuur zijn gekomen. (Foto: Rowin van Diest) (rodi.nl)

DOOR LENNA VAN DEN HAAK
HAARLEM - Een online petitie om open opvang Domus aan de Nieuweweg in Haarlem te huisvesten tegen te gaan is al door honderden inwoners getekend. Het is de inwoners van Haarlem-Oost menens. Dinsdagmiddag 18 september werd er luid gehoor gegeven aan een open spreekuur dat het college van Haarlem in de wijk hield. Met een opkomst van ruim 60 man werd vooral één vraag gesteld: Waarom moet deze opvang in hun buurt komen?


Het antwoord hierop was blijkbaar niet simpel aangezien burgemeester Jos Wienen en wethouder Jur Botter de volle tijd nodig hadden om hierop in gesprek te blijven. Initiatiefnemer van het verzet is Henk de Bruijn. Hij strijdt al maanden tegen het voornemen van de gemeente om woonboerderij Nieuweweg 2 aan te kopen om daar Domus verslaafden opvang te plaatsen. Hij heeft inmiddels alle omliggende wijkraden al mee. De online petitie, die te ondertekenen is op www.veilighaarlemoost.nl, loopt als een speer en de 15.000 flyers die woensdag arriveren worden de komende weken door ruim 40 vrijwilligers verspreidt in de buurt.

Overlast

"Domus is een open opvang. De bewoners zullen de buurt ingaan, richting winkels en centrum. Voor alcohol- en drugsgebruik zullen zij de vele stille plekken in het Reinaldapark en langs de Ringvaart opzoeken en onveilig maken. Dat is voor niemand goed. Niet voor de buurtbewoners. Niet voor de talloze wandelaars, fietsers, sporters en scholieren die hier dagelijks langskomen. En ook niet voor de bewoners zelf, die al zo kwetsbaar zijn door hun psychische problemen. Waar harddrugs zijn, is criminaliteit. Rond andere Domus huizen is de overlast groot: onveiligheid, dealen, drank- en drugsgebruik op straat, geluidsoverlast, inbraak en geweld. Handhaving schiet tekort,'' aldus De Bruijn.

Slecht idee

De Bruijn wil naast het college ook gemeenteraadsleden uitnodigen om naar de gemeente Ede te gaan. Daar vindt een soortgelijk project plaats waar buurtbewoners het niet eens zijn met de opvang van Domus in de wijk. "Dan kunnen ze met eigen ogen zien wat voor een slecht idee dit is.''

'We zijn constructief'

Wethouder Jur Botter: “Ik begrijp heel goed dat de bewoners bezorgd zijn. Maar het college moet een afweging maken tussen de belangen van iedere Haarlemmer, ook die van kwetsbare groepen. Ik heb gisteren ook aangegeven dat er nog voldoende mogelijkheden zijn om commentaar op de plannen te leveren. De overleggen gisteren waren heel waardevol omdat we op een constructieve wijze met elkaar het inhoudelijke gesprek aan de tafeltjes hebben gevoerd en er zijn afspraken gemaakt voor een vervolgoverleg met de bewoners.”

Meer berichten
 

Fotoseries