Zoefzoef rijdt in Haarlem Zuidwest - Elektrische vervoersdienst brengt mensen in en rondom de wijk

  Nieuws
De vrijwillige chauffeur houdt de deur open, de eerste passagiers nemen plaats in de Zoefzoef. (foto aangeleverd)
De vrijwillige chauffeur houdt de deur open, de eerste passagiers nemen plaats in de Zoefzoef. (foto aangeleverd) (rodi.nl)

HAARLEM - Haarlem is een vervoersdienst rijker. Sinds deze week rijdt de Zoefzoef in Haarlem Zuidwest. De duurzame elektrische vervoermiddel haalt mensen op en brengt ze weg in en rondom de wijk. ‘’Daarbij gaat het om mensen die naar de fysiotherapeut, de kapper, de winkel of naar het buurthuis willen gaan’’, aldus Veroniqie de Kwant van Stichting Haarlem Effect, die samen met Dock en initiatiefneemster Femke Nannes de Zoefzoef bedacht.


Volgens De Kwant zijn het korte ritjes die in Haarlem Zuidwest worden gemaakt. ‘’Deze ritten moet je wel aanvragen’’, benadrukt zij. ‘’De Zoefzoef biedt kleinschalig vervoer voor iedereen, zo moet je het zien. En speciaal voor degene die minder mobiel is. Behalve een vervoersoplossing wil de Zoefzoef bijdragen aan schoon deelvervoer en een verminderde parkeerdruk in de stad. De chauffeur kan helpen met in- en uitstappen. Ook kunnen boodschappen of een rollator mee.’’
De kosten per rit bedragen € 1,50 bij de chauffeur of met een rittenkaart, te koop op diverse plekken in de wijk. De Zoefzoef kan maximaal drie personen vervoeren. Het kleinschalig elektrisch vervoer is op allerlei plekken in het land in ontwikkeling en kent veel succes. Sociaal onderneemster Marieke Boon kwam als eerste met dit idee en klopte aan bij De Kwant van Haarlem Effect. Femke Nannes pakte dit vervolgens op en samen met Haarlem Effect en Dock werden projecten in het land verkend. Uiteindelijk werd een plan op maat voor Haarlem bedacht.
Naast Zuidwest rijdt de Zoefzoef inmiddels ook al in Schalkwijk. ‘’Deze vorm van schoon, duurzaam vervoer is een aanvulling op het bestaande openbaar vervoer en taxivervoer’’, zegt De Kwant. ‘’Als de pilots in Zuidwest en Schalkwijk succesvol zijn, gaat de Zoefzoef in meerdere wijken rijden.’’
Voor de Zoefzoef, die 25.000 euro kost, wordt een veilige stallingsplek in Zuidwest gezocht. De Kwant: ‘’We zijn dringend op zoek naar een onderkomen voor in de nacht en in het weekend. Liefst in de buurt van de Westergracht in Zuidwest. Wij kunnen wat bieden: sponsormogelijkheden, partnerschap, uitruil van diensten of een vergoeding. We roepen daarom ondernemers en bewoners op om samen te werken’’, aldus De Kwant.
Aanvragen en meer info: 023-5324261 (bellen tussen 9.00 en 12.30 uur), of: www.zoefzoefhaarlem.nl.

Meer berichten
 

Fotoseries