Leonardo da Vinci in Teylers - `Alsof jezelf over de schouder van de meester meekijkt`

  Nieuws
Leonardo da Vinci (1452-1519), Studie van het hoofd van een  jonge krijger in profiel naar links, ca. 1504-05. Szépmüvészeti Múzeum Boedapest.
Leonardo da Vinci (1452-1519), Studie van het hoofd van een jonge krijger in profiel naar links, ca. 1504-05. Szépmüvészeti Múzeum Boedapest. (rodi.nl)

HAARLEM - Leonardo da Vinci (1452 -1519) is zonder twijfel de bekendste kunstenaar aller tijden. Aan de vooravond van zijn 500e sterfjaar pakt Teylers Museum groots uit met ruim dertig tekeningen van de meester zelf en tientallen van tijdgenoten en navolgers. Uit collecties van over de hele wereld is deze schitterende Renaissance-kunst nu exclusief in Teylers te zien.

Leonardo da Vinci was de eerste Renaisance-kunstenaar die ‘echte’ mensen gebruikte voor zijn bijbelse taferelen. Zijn apostelen, engelen en Mariafiguren zijn vaak gemodelleerd naar mensen uit zijn directe omgeving. Echte mensen met échte emoties. Van prachtige Mona Lisa-achtige jonge vrouwen en krachtige krijgers in het heetst van de strijd tot humoristische koppen allemaal in tekeningen of schetsen gevat.
De wereldberoemde wandschildering van het ‘Laatste Avondmaal’, die uiteraard niet kan reizen, maar wel als replica op ware grootte (4.6 x 8.8 meter) te zien is vormt de apotheose van deze once-in-a-lifetime tentoonstelling. Met er recht tegenover een replica op ware grootte van de bijzondere versie van het ‘Laatste Avondmaal’ uit de abdij van Tongerlo om zo te ontdekken wat Leonardo wilde uitdrukken met zijn baanbrekende kunstwerk.
Samen met hoofdconservator kunst Michiel Plomp werkte gastconservator Michael Kwakkelstein vijf jaar aan deze unieke tentoonstelling. Kwakkelstein geldt als een van de Leonardo-autoriteiten in de kunstwereld en is vaak te gast in radio- en televisieprogramma’s als het om nieuws over de kunstenaar gaat. Aan hem gevraagd waarom je naar deze tentoonstelling moet gaan is zijn antwoord klip en klaar: “Ik durf gerust te stellen dat de komende 50 jaar geen Leonardo tentoonstelling in Nederland te zien zal zijn. Dit maak je maar een keer mee. Dat je op een paar centimeter van een van zijn tekeningen af staat. Dit is zo intiem. Alsof jezelf meekijkt over de schouder van de meester. Dichter bij zijn echte hand kun je niet komen.”
Kaarten zijn alleen online verkrijgbaar via: www.teylersmuseum.nl . Voor deze tentoonstelling geldt een toeslag. De tentoonstelling loopt tot en met 6 januari 2019. Meer informatie: www.teylersmuseum.nl.

Meer berichten
 

Fotoseries