Kunst in de cellen van de Koepel

  Nieuws
(Foto: Rob Ouwerkerk)
(Foto: Rob Ouwerkerk) (rodi.nl)

HAARLEM - Onder grote belangstelling is afgelopen vrijdag door de wethouder Cultuur van de gemeente Haarlem de expositie ‘Architectural Healing’ in de voormalige Koepelgevangenis geopend. 46 kunstenaars hebben zich verdiept in de geschiedenis van het monumentale gebouw en de verandering die de Koepel ondergaat van 100 jaar gevangenis naar universitaire campus. De expositie maakt onderdeel uit van een zes weken durende culturele manifestatie vol muziek, theater, cabaret, poëzie en film.
Alle kunstenaars kregen een identieke cel van 2,5 bij 4 om hun kunstwerk te presenteren. Stap binnen in de Koepel, bekijk een cel in originele staat (waar vaak nog sporen aanwezig zijn van voormalig gedetineerden) én bekijk de cellen die door de kunstenaars zeer divers zijn gevuld met licht, beeld of kunst. Bijzonder is het werk van gedetineerde Leon van Es die in zijn cel in Dordrecht kunstwerken maakt van tandpasta en zand. Indrukwekkend is ook de cel die gevuld is met 400 zonnebloemen - een voor iedere cel op het gevangeniscomplex - een cel vól verwarmingsbuizen, een ‘gemarmerde’ cel, schetsen, videobeelden, geluiden en nog veel meer.
Deze en bijna 50 andere kunstwerken van gevestigde kunstenaars en nieuwkomers zijn t/m 11 november te bezichtigen. Elk weekend vanaf 14.00 uur geopend. www.opendekoepel.nl.

Meer berichten
 

Fotoseries