Daklozen gaan digitaal

Nieuws
Daklozen gaan met de tijd mee (Foto: PR)
Daklozen gaan met de tijd mee (Foto: PR) rodi.nl


HAARLEM - Kleingeld is niet meer van deze tijd. Dat merken ook de verkopers van Straatjournaal in Haarlem. De verkoop loopt terug omdat bijna niemand meer kleingeld bij zich heeft. Maar nu is daar een oplossing op gevonden. Dankzij een anonieme donateur zijn enkele Haarlemse daklozen voortaan voorzien van een pinapparaat. Er zijn geen excuses meer, gewoon kopen die krant.

Door: Lenna van den Haak

Zes verkopers hebben de afgelopen drie maanden de kastjes getest. Het aantal verkopers met een kastje is inmiddels opgelopen naar vijftien. Als alles goed gaat zijn binnen een half jaar alle 70 aangeschafte pinkastjes in gebruik genomen. "Het was niet alleen een kwestie van of de techniek wel zou werken maar vooral hoe het publiek zou reageren. Gaan mensen pinnen bij een thuisloze, hoe worden zij hierop aangesproken,'' vertelt Anthonie Vermeer, projectcoördinator van Straatjournaal.

Wantrouwen


Volgens alle daklozen die met het kastje op straat stonden waren er geen technische problemen. Daarnaast bleek er voldoende animo om de krant digitaal af te rekenen. Dat ondervond ook verkoper Mo, een dakloze die zijn kranten slijt in het centrum van Haarlem. "Ik zie wel dat veel voorbijgangers het gek vinden. Tja, misschien vertrouwt niet iedereen het, maar tegenover de achterdochtige personen staan ook genoeg mensen die enthousiast zijn over de mogelijkheid te pinnen. Ik hoop dat het wantrouwen verdwijnt als over een tijdje álle verkopers een kastje dragen."

Vaste klanten


Vermeer realiseert zich dat het voor veel mensen een nogal grote stap kan zijn om een bankpas in apparatuur van een thuisloze te schuiven. "Maar de pinner loopt geen risico. De kastjes zijn ongeschikt voor skimmen en worden direct onbruikbaar als je ermee knoeit. Ik hoor van enkele verkopers dat ze sinds het gebruik van de pinkasjes nieuwe vaste klanten hebben, die vroeger doorliepen omdat ze nooit cash bij zich hadden. Dat is leuk om te horen.”

Straatbeeld


Volgens Vermeer is in Zweden het beeld van verkopers van de straatkrant met een pinapparaat al langer normaal in het straatbeeld. "Nu er in Nederland al niet meer contant kan worden betaald in het OV, bij de loketten van acht gemeenten, in een groeiend aantal horecazaken en in steeds meer winkels, is het toch niet vreemd dat deze verkopers een pinkastje bij zich dragen. Het zou nog veel gekker zijn als ze het niet hadden."

November


Voor diegenen die meer willen weten over het pinkastjesproject moeten vooral het eerstvolgende Straatjournaal kopen. Daarin wordt uitgelegd waar het gepinde geld naartoe gaat en hoe de dakloze krijgt uitbetaald. "Er is denk ik wantrouwen omdat er veel onwetendheid is,'' vertelt Vermeer. "Dat willen we wegnemen door er in ons november nummer een groot artikel aan te wijden. Als mensen weten hoe het in elkaar steekt gaan ze vast meer pinnen.''