Burgemeester Jos Wienen tijdelijk ondergedoken

  Nieuws
Jos Wienen woont voorlopig niet in zijn eigen woning. (Foto: Gemeente Haarlem)
Jos Wienen woont voorlopig niet in zijn eigen woning. (Foto: Gemeente Haarlem) (rodi.nl)

HAARLEM - Vanwege bedreigingen aan zijn adres woont burgemeester Jos Wienen tijdelijk niet in z'n eigen woning aan de Bakenessergracht. "Op zich lastige dingen, maar daar dealen we mee." Dat zegt hij vanavond voor de camera van NH Nieuws.

Medio september werd bekend dat Wienen zijn woning werd bewaakt. "We hebben reden om ons zorgen te maken om zijn veiligheid", zei de politie toen.
Sindsdien wordt de burgemeester in de openbare ruimte vergezeld door zwaarbewapende agenten. Zo zwom er een agent naast hem toen hij meedeed aan een sponsorzwemtocht door het Spaarne, staan er agenten voor het stadhuis op de Grote Markt als hij daar aanwezig is, en ook als hij een congres bezoekt houdt de politie de wacht. Het zijn maatregelen met verstrekkende gevolgen. Niet alleen voor hem, maar ook voor zijn naasten, zo vertelt de burgemeester.

Het is niet de eerste keer dat Wienen wordt bedreigd. Als burgemeester van Katwijk werd hij al eens met de dood bedreigd door een drugsdealer, die dezelfde dag werd opgepakt. "Die is ook door de rechter veroordeeld en heeft daarvoor een forse gevangenisstraf gekregen", zegt Wienen. Het leven met voortdurende dreiging is volgens Wienen dus 'niet specifiek Haarlems'. Maar horen doodsbedreigingen dan wél bij het ambt van burgemeester? Daar heeft Wienen een duidelijke visie op.

I.S.M. Nieuwsparter NH Nieuws

Meer berichten
 

Fotoseries