`We blijven hiermee innovatief` - Bewoners de Overstap dol op digitaal bord

Nieuws
De bewoners Marjan, Gerrit en Pieter (vlnr) zijn inmiddels gewend aan het digitale bord. (foto Rodi Media)
De bewoners Marjan, Gerrit en Pieter (vlnr) zijn inmiddels gewend aan het digitale bord. (foto Rodi Media) rodi.nl

HEEMSTEDE. De bewoners van de Overstap in Heemstede, die binnen Stichting Philadelphia Zorg valt, kunnen sinds begin oktober gebruikmaken van een digitale publicatiebord. Dat bord is geplaatst in de gemeenschappelijke woonkamer annex keuken. Het zorgt ervoor dat de bewoners op de hoogte blijven van allerlei zaken. Zo weten zij wat er dagelijks op het menu staat, wat dagelijks hun taken zijn en wat de temperatuur buiten is en héél belangrijk welke begeleiding er werkt die dag! Ook staat de tijd en datum aangegeven.


“Het digitale bord staat hier nog niet zo lang maar het is nu al een aardig succes”, vertelt begeleidster Mandy, die werkzaam is in de Overstap. “De bewoners van de Overstap zijn er zeer tevreden mee. Want het schept heel veel duidelijkheid bij ze. Het bord kunnen ze bovendien zelf bedienen, het zeer gebruiksvriendelijk.''

Dagelijks bijhouden


Mandy is verantwoordelijk voor het digitale bord. Als begeleidster bij de Overstap houdt zij nu nog alles bij. Het is de bedoeling dat haar collega’s dit ook gaan doen. Ze voert de gegevens in via de laptop zodat het digitale bord up-to-date blijft. Mandy: “Je kunt er veel mee en de bewoners weten wat ze kunnen verwachten. Ze lezen het, zien het maar ze kunnen het ook horen. Stel, als we vanavond pizza eten, kan ik er een pizza als icoon bijzetten. En als we vervolgens een dessert hebben, kan ik een ijsje als illustratie erbij plaatsen. Maar ook als wij bepaalde activiteiten houden, kan ik dit op het digitale bord zetten zodat iedereen weet wat we gaan doen.”
In de Overstap, dat is gevestigd aan de Herenweg 113, wonen 22 mensen met een beperking. Ieder heeft een eigen appartement. Hoewel het digitale bord nog niet zo lang in de Overstap is geplaatst, zijn de bewoners er al aardig gewend aangeraakt. “Voor mij is dit bord al heel gewoon, ik kijk altijd wel, ik wil namelijk graag weten wat we dagelijks eten”, zegt Gerrit. Mandy laat weten dat de bewoners in het begin moeite hadden met de toetsen. Ze drukken die te hard in. “Het moet zachtjes gebeuren, touch screen, zoals het heet. Maar al vrij snel hadden de meeste bewoners het in de gaten.''

Geen misverstanden


Ook voor Marjan is het digitale bord al zeer normaal. “Ik moest er in eerste instantie wel aan wennen, maar inmiddels weet ik niets beters”, lacht ze. “Er kunnen volgens mij geen misverstanden meer zijn, want het bord is vrij duidelijk. Ik kijk ook graag naar het vak waar aangegeven wordt wat wij eten. Ik denk dat dit wel erg favoriet is bij de meesten hier. Maar weet je waar ik ook naar kijk? Naar het vak waar het rooster opstaat. Dan zie ik de taakverdeling en weet ik wie wat moet doen.”
Pieter moest aanvankelijk ook wennen aan het digitale publicatiebord. Maar dankzij de steun van anderen weet hij inmiddels hoe hij er mee moet gaan. “Ik had in het begin wel een beetje moeite, maar nu niet meer hoor. Ik ben er nu wel gewend aangeraakt”, laat hij weten.
Begeleidster Mandy geeft onderwijl aan dat de mogelijkheden op het digitale bord uitgebreid kunnen worden. “Iedereen bij ons is zo enthousiast dat we meer willen. We denken aan een link voor extra foto bij het menu. Spotify kan erop en wie een smartphone of tablet heeft zou een persoonlijke planner aan kunnen maken als ze dat willen. Bovendien zou het wellicht mooi zijn als er een tweede digitale bord wordt geplaatst. Op de eerste en tweede etage van de Overstap komt er ook een digiplanner. Iedereen kan er nu goed mee overweg. Wat dat betreft blijven wij van de Overstap ook innovatief.”