Haarlemse in eerste Nederlandse zonneboot op open zee

  Nieuws
De TU Delft Solar Boat tijdens de race in Monaco in juli 2018 (Foto: PR)
De TU Delft Solar Boat tijdens de race in Monaco in juli 2018 (Foto: PR) (rodi.nl)

HAARLEM - Kimberley van Batenburg, oorspronkelijk een Haarlemmer, is afgelopen augustus begonnen bij het TU Delft Solar Boat Team. Het team zal dit jaar een grote stap maken door als eerste Nederlandse team een zonneboot te bouwen die lange afstanden op de open zee moet trotseren. Met deze boot zijn ze van plan komende zomer The Offshore Challenge in Monaco, het wereldkampioenschap voor zonneboten, te winnen én een wereldrecord te verbreken.
Kimberley is na haar tijd op middelbare school Rudolf Steiner begonnen aan haar studie Civiele Techniek in Delft. Dit jaar versterkt ze het nieuwe team als Hull & Body Engineer. Het TU Delft Solar Boat Team bestaat uit een groep van 26 studenten van tien verschillende faculteiten van de TU Delft. Naast haar studie werkt Kimberley parttime aan het ontwerpen en bouwen van een boot die volledig vaart op zonne-energie. Kimberley analyseert de golven en krachten die op de boot zullen werken, waarop de juiste dimensies en het ontwerp van de boot worden aangepast.

De ruige zee trotseren

Voor het eerst in de geschiedenis van het TU Delft Solar Boat Team zal de zonneboot de open zee gaan bevaren. Het team zal deelnemen aan de grootste internationale competitie voor zonneboten: The Offshore Challenge in Monaco. Dit betekent dat ze dit jaar rekening moeten gaan houden met compleet nieuwe situaties, zoals grote golven, hevige windvlagen en langere afstanden ver van de kust. De wedstrijd bestaat uit verschillende onderdelen, variërend van etappes van dertig tot 93 kilometer en van Monaco naar zowel Cannes in Frankrijk als de oversteek naar Italië. Om de competitie te winnen zal de snelste tijd neergezet moeten worden bij beide races. Dit zal een flinke uitdaging worden aangezien ze gaan racen tegen bedrijven en particulieren. Het team zal de innovatieve technieken zo goed mogelijk inzetten en er alles aan doen om de competitie te winnen!
Wereldrecordpoging

Naast het winnen van de wedstrijd, is het doel komend jaar om het wereldrecord te verbreken door als snelste zonneboot ooit het Engelse Kanaal over te steken. Eind juli zal het team dit beroemde stukje zee tussen Calais en Dover in een recordtijd proberen af te leggen. Door deel te nemen aan de race in Monaco en de wereldrecordpoging wil het team laten zien dat er al heel veel mogelijk is met duurzame technieken, zelfs op de open zee, en daarbij de maritieme sector inspireren.

Meer berichten