Schalkwijk aan begin van grootschalige transformatie - "Binnen enkele jaren groeien wij naar volwaardig s

  Nieuws
Helmich Weidema (voorzitter van de VVE Winkelcentrum Schalkwijk, links) en Gerard Zwier (winkelcentrummanager) staan op de nabije toekomst van Winkelcentrum Schalkwijk (Foto: Rowin van Diest)
Helmich Weidema (voorzitter van de VVE Winkelcentrum Schalkwijk, links) en Gerard Zwier (winkelcentrummanager) staan op de nabije toekomst van Winkelcentrum Schalkwijk (Foto: Rowin van Diest) (rodi.nl)

Door: Lenna van den Haak
HAARLEM – Grote hopen zand waar eerder parkeerplaatsen lagen. Bouwwagens rijden af en aan en de bouwketens stapelen zich op voor Winkelcentrum Schalkwijk. Het winkelcentrum, dat zijn hoogtijdagen vierde in de jaren negentig, staat aan de vooravond van een grootschalige transformatie. “We groeien uit naar een volwaardig stadsdeelcentrum van Haarlem Schalkwijk'', zegt Helmich Weidema, voorzitter van de coöperatieve vereniging van eigenaren Winkelcentrum Schalkwijk. “Geen monofunctioneel winkelcentrum maar een modern multifunctioneel stadsdeelcentrum voor alle Schalkwijkers.’’


Winkelcentrum Schalkwijk staat aan de voorbode van grootse plannen. “Deze voorbereidingen zijn het begin van een prachtige toekomst.” Weidema is voorzitter van de vereniging die 80 eigenaren vertegenwoordigd die samen rond de 100 winkels bezitten. “Ik denk dat Schalkwijk een stadscentrum moet krijgen waar tevens wonen, werken en recreëren centraal staan. Met prachtige projecten als de woontorens Tango en Twister, Ceylonpoort , Vijverpark en het openbare woonpark aan de Italiëlaan moeten wij daar als Winkelcentrum op inspringen.”

Levendig stadsdeel


En dat gaat de komende jaren ook gebeuren. Het grote openbare parkeerterrein wordt aangepakt. “De prognose is dat in twee jaar tijd dit gebied een metamorfose ondergaat. Met als start de verplaatsing van de AH en de komst van een Aldi naar een nieuw bouwblok met winkels, parkeergelegenheid en woningen op het huidige parkeerterrein met aan de zuidkant een plein met horecagelegenheden met terrassen. De voorbereidingen zijn al in volle gang. De zandbak is open voor business. Tegenover het nieuwe bouwblok komt een bioscoop met meerdere zalen. Schalkwijk wordt modern, stedelijk en groen. De transformatie is begonnen!”

Volwaardig stadscentrum


Met 33.000 inwoners is Schalkwijk een kleine stad op zich. De komende jaren komen er nog een ruime 6000 mensen bij als alle woonprojecten gerealiseerd zijn. “Wij moeten ervoor zorgen dat deze inwoners naar dit stadscentrum komen. Ik zie hier ook graag een dependance komen van de politie en de gemeente. Mensen hoeven niet meer helemaal naar het centrum. Alles kan dan hier. Als een wijk zo groot wordt dan verdienen de inwoners toch een volwaardig stadsdeelcentrum?”

Communicatie


Om alles in goede lijnen te laten verlopen is naast samenwerking ook goede communicatie nodig. Achter de schermen is de vereniging bezig met het houden van bijeenkomsten, informatieavonden, presentaties en ledenvergaderingen. Daarnaast is het belangrijk om goede banden te hebben met de lokale politici en de projectontwikkelaars. “Nu de koers is uitgezet kunnen we door met plannen, vergunningen aanvragen en bouwen.”

Belangrijke aanzet

“In afwachting van de bouwplannen hebben we de afgelopen jaren van alles gedaan om het winkelcentrum zo goed als mogelijk te laten functioneren,” aldus Weidema. “Daar gaan wij ook gewoon mee door. De start van de bouw in juni 2019 is een belangrijke aanzet voor de transformatie van winkelcentrum naar volwaardig stadsdeelcentrum voor alle Schalkwijkers."

Meer berichten