Rob van Bruggen in Klein Heiligpand - Aardse schoonheid vergt geduld

  Nieuws
Aan de foto’s van Rob van Bruggen gaat veel struinen door de duinen vooraf. (Willem Brand)
Aan de foto’s van Rob van Bruggen gaat veel struinen door de duinen vooraf. (Willem Brand) (rodi.nl)

HAARLEM - Aan de foto’s van Rob van Bruggen gaat veel struinen door de duinen vooraf. Rob wijkt vaak van de gebaande paden af op zoek naar een stukje paradijselijke natuurschoon. Het vergt veel voorbereiding en geduld om zulke paradijselijke plaatjes te maken.


Een plek kan bij een stervende boom met aan de stam honderden paddenstoelen zijn of tussen de waterlelies in de Oosterplas. Daar moet een moment van aardse schoonheid worden gevangen. Nooit met een man maar altijd met een vrouw en wel een in de bloei van haar leven.
Tijdens de Kunstlijn van 2017 waren zijn kunstfoto’s te zien in de Hoofdwacht, dit jaar op de begane grond van het Klein Heiligpand. In 2018 maakte hij slechts vier foto’s, deels omdat de natuur niet mee wilde werken. Voor de hieraf afgebeelde foto met de waternympf waren de omstandigheden niet ideaal. Het waaide teveel, pas als het water rimpelloos is zie je reflectie.
Rob: ‘We waren inclusief mijzelf met zijn vieren. Het model heeft een uur in het water gestaan. Niet op de bodem, dat was te diep. Zij stond op een wasmand zodat ze boven de waterlelies uitkomt! Iemand staat aan de zijkant met een flitsapparaat op zijn schouder. Haar broertje hield de lijsten voor haar vast.’
En dan is het wachten op het perfecte moment. Als de goudgele zonnestralen op haar gezicht vallen, laat Rob met een draadloze zender de flits overgaan en drukt af. ‘In 2017 was ik al van plan om daar die foto te nemen. Maar toen waren ineens alle bladeren aangevreten. Het leek wel of ze met een perforator waren bewerkt.’
Tekst & foto: Willem Brand

Meer berichten