Design digitaal denken: waarde voor MKB

  Nieuws
Farida Azimullah (Foto: aangeleverd)
Farida Azimullah (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

Haarlem is één van de koplopersteden waar gebruik wordt gemaakt van’slimme verkeerslichten’. Door het gebruik van dit systeem wordt bespaard op tijd, brandstof en zal de CO2 uitstoot verminderen. Deze 'íntelligente’ verkeerslichten kunnen anticiperen op de werkelijke hoeveelheid verkeer met als resultaat dat de stad beter bereikbaar wordt!
Dit is een voorbeeld van Artificial Intelligence ofwel kunstmatige intelligentie. Kunstmatige intelligentie wordt steeds belangrijker en niet alleen bij grote bedrijven maar ook bij MKB ondernemingen. Een uitgebreide analyse over de (on) mogelijkheden is onlangs gepubliceerd in – Deloitte Insights.
De mogelijkheden zijn legio en ongelimiteerd. Automatiseringsprocessen als het makkelijk, snel en foutloos kunnen uitvoeren van tijdrovende processen zoals het verwerken van adreswijzigingen, verzekeringsclaims, ziekenhuisnota’s of HR formulieren. We noemen dit Robot ProcesAutomatisering (RPA ) processen. Hier zit de angst voor het vervangen van mensen door Robots. Die angst is realistisch.
Aan de andere kant biedt de inzet van RPA juist kansen om de menselijke maat in ere te houden door meer tijd te hebben voor complexe, zinvolle en directe klantgerichte activiteiten/taken. Zo kunnen drones ook levensreddend of van grote waarde zijn bij het bewerken van het land. Daarbij is Kunstmatige intelligentie beter te zien en te benoemen als ‘tools voor het brein’ en niet als kunstmatige (zelfstandig opererende) breinen.
Griezelig wordt het als de technologie voor kunstmatige intelligentie met onder andere big data en krachtige algoritmes het leven volledig gaat bepalen. Zeker als de uitkomst van machines de voorkeur krijgt boven het menselijk brein. Of dit nu gaat over HRM aspecten, navigatiesystemen, opsporingsopties of het uit- insluiten van, groepen mensen. Want met ‘ Brave new world 2.0’ is niemand echt gebaat en zeker de MKB ondernemer niet!

Meer berichten
 

Fotoseries