Kwart eeuw Kerstmarkt: - Van een klein marktje op zondag naar een succesvol tweedaags kerstevenement

  Nieuws
Organisatoren Brenda Smit en Ed Mense en leerlingen van het Laurentius College doen er alles aan om de jubileum editie van de kerstmarkt  extra feestelijk te maken.  (Foto: aangeleverd)
Organisatoren Brenda Smit en Ed Mense en leerlingen van het Laurentius College doen er alles aan om de jubileum editie van de kerstmarkt extra feestelijk te maken. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

HAARLEM - De kerstmarkt in het centrum van Haarlem beleeft dit jaar de 25ste editie. Van een klein opgezet marktje met een paar kramen is het evenement uitgegroeid tot een twee-daags kerstfestijn met ruim 350 kramen. De kerstmarkt van Haarlem is uitgeroepen is tot leukste en gezelligste kerstmarkt van de Benelux. De organisatie van de markt is in handen van Ed Mense, van de gemeente Haarlem, en zijn rechterhand Brenda Smit. Door Christa Warmerdam

De kerstkramen staan opgesteld in de Kruisstraat, Krocht, Nieuwe Groenmarkt, Zijlstraat, Grote Markt, Koningstraat, Botermarkt, Gierstraat en het Proveniersplein. Alle kramen zijn met op maat gemaakte guirlandes met Led verlichting versierd. Naast de kramen zijn er door het hele centrum verschillende (muziek) optredens en is de Schagchelstraat twee dagen omgetoverd tot het bekende 'Straatje van Emma'.
Van één naar twee dagen
"We zijn 25 jaar geleden op verzoek van de toenmalige weekmarktmeester begonnen met een paar kramen. Dat was toen alleen op zondag op de Grote Markt," legt Mense uit. Vijftien jaar geleden werd ook de Botermarkt bij de kerstmarkt getrokken. De organisatie wilde al langer de zaterdag erbij hebben maar dat kon niet in verband met de weekmarkt. Daar kwam verandering in toen in 2014 Serious Request met het Glazen Huis naar Haarlem kwam. De weekmarkt werd verplaatst en daarmee werd ook de weg vrijgemaakt om de kerstmarkt niet één maar twee hele dagen te laten staan. Mense: "Dat was een hele operatie. Tot vorig jaar was het op zaterdagochtend vroeg kramen opbouwen en 's avonds weer afbreken om vervolgens de volgende dag hetzelfde ritueel nog een keer te doen. Dit jaar bouwen we op vrijdagavond op en laten we alles staan tot zondag. Dat vraagt natuurlijk wel om extra maatregelen zoals beveiliging, maar is minder stressvol."
Van braderie naar uitsluitend kerstspullen
In het begin waren niet alle kramen gevuld met kerst-gerelateerde spullen. De organisatie zorgt er nu voor dat dit niet meer gebeurt en ziet er streng op toe dat het geen 'braderie-achtige markt' wordt. Mense: "We willen geen gewone sokken- of ondergoedkramen meer. We hebben het geluk dat we zoveel aanmeldingen krijgen dat we kritisch kunnen blijven. We willen het dat het publiek het echte kerstgevoel krijgt als ze over de markt lopen. Een kraam waarin een workshop kerststukjes maken wordt gegeven of alleen maar hand geschilderde kerstballen, prima, graag zelfs. Maar geen 'gewone' spulletjes meer en een goed gedoseerd aantal kramen met eten en drinken."
Veiligheid
Met een evenement zo groot als de kerstmarkt (de organisatie verwacht dit jaar meer dan 200.000 bezoekers) moeten er extra veiligheidsmaatregelen worden genomen. Mense: "We weten dat het systeem zoals wij dat nu hebben veilig is. Elke straat heeft speakers waaruit kerstmuziek te horen is. Als er iets gebeurt, kunnen we per straat omroepen dat er bijvoorbeeld een ambulance door de straat komt. Verder hebben we een heleboel vrijwilligers klaar staan om in te grijpen als het nodig is en korte lijntjes met politie en brandweer. Leerlingen van het Laurentius College treden dit jaar op als gastheer/vrouw, bezoekers kunnen bij hen met vragen terecht." Kijk voor meer informatie op www.visithaarlem.com.

Meer berichten
 

Fotoseries