Overgangsregeling parkeervergunning busjes hoger dan 2,40m in de maak

  Nieuws
Opluchting voor ondernemers want busjes die hoger dan 2,40 meter mogen nog even gebruik maken van de parkeervergunning. ( Foto: Christa Warmerdam)
Opluchting voor ondernemers want busjes die hoger dan 2,40 meter mogen nog even gebruik maken van de parkeervergunning. ( Foto: Christa Warmerdam) (rodi.nl)

HAARLEM - “Het is onrealistisch en onredelijk dat ondernemers binnen een maand een nieuw busje moeten aanschaffen”, antwoordt wethouder Sikkema op een vraag van Gertjan Hulster (Actiepartij). Hulster stelt de vraag tijdens het vragenuur in de gemeenteraadsvergadering van donderdag 29 november. Door Christa Warmerdam
Aanleiding is een brief die eind november verspreid is binnen het parkeervergunningengebied in Haarlem. In deze brief staat dat voor busjes hoger dan 2.40m geen parkeervergunning meer kan worden verkregen. En dat dit in gaat per 1 januari 2019. “Wat is het doel?” vraagt Hulster. “De busjes zullen niet uit het straatbeeld verdwijnen, er kan nog gewoon een parkeerkaartje gekocht worden. En nog veel belangrijker: gaat u een overgangsregeling invoeren, want het lijkt ons relevant dat ondernemers de tijd krijgen om aan de nieuwe situatie te wennen?” Wethouder Sikkema legt eerst nog eens de achtergrond uit: “Grote voertuigen nemen onevenredig veel ruimte in en belemmeren het zicht. Bewoners klagen hier geregeld over.” Dan trekt Sikkema het boetekleed aan: “Deze brief is niet handig, omdat daarmee mensen voor het blok zijn gezet. We moeten kijken naar een overgangsregeling. Dat zijn we nu aan het uitwerken. Een mogelijkheid is een uitsterfbeleid waarbij de huidige busjes mogen blijven, maar dat bij kentekenwisseling de ondernemers geen vergunning meer krijgen voor te hoge busjes.”
Frank Visser (CU) vraagt zich nog af waar de wethouder zich op baseert om deze vergunningen te weigeren: “In de hele parkeerverordening staat geen enkele regeling over grote voertuigen.” Ook Frans Smit (OPHaarlem) is niet overtuigd: “Waar staat het criterium van 6m lang en 2,40m hoog?” Wethouder Sikkema verwijst naar de APV en de parkeerverordening, maar zegt daarbij, na wat rumoer uit de Raad: “Ik kom er later op terug waar het op gebaseerd is, want dit is een vrij technische vraag.”

Meer berichten
 

Fotoseries