'Haarlem Draait Door 2016' - Negende editie draaiorgelevenement Haarlem

  Nieuws

HAARLEM - De negende editie van het draaiorgelevenement 'Haarlem Draait Door' wordt maandag 16 mei van 11.00 tot 17.00 uur gehouden. In de Haarlemse binnenstad vormen dertien draaiorgels de kern van evenement met de Grote Markt als centraal punt.


Het evenement wordt gehouden op de Grote Markt, Zijlstraat, Barteljorisstraat, Klokhuisplein, Oude Groenmarkt en de Grote Houtstraat tot aan de Gedempte Oude Gracht. Bezoekers kunnen genieten van een selectie van historische draaiorgels, waaronder enkele handdraaiorgels. Net als voorgaande jaren is de Grote- of St. Bavokerk geopend waar het Müllerorgel zal worden bespeeld door organist Anton Pauw, afwisselend met het draaiorgel de Piccolo uit Groningen dat klassieke muziek ten gehore zal brengen.

Naast de Bavo is een informatiemarkt met artikelen die gerelateerd zijn aan de draaiorgel en waar Vereniging De Weergever aanwezig is met informatie over historische grammofoons en 78-toetenplaten en de artiesten die daarop hun repertoire hebben vastgelegd. De Nederlandse Orgel Federatie - actief op het terrein van de bioscoop- en theaterorgels - is ook met een stand aanwezig. Het NZH-Vervoermuseum presenteert een autobus uit de museumcollectie en geeft daarin informatie over alle mogelijkheden het vervoermuseum te bezoeken.

Uiteraard is ook het Draaiorgelmuseum met een stand aanwezig. Speciaal voor kinderen staat bij de stand van het Draaiorgelmuseum het orgel 'Mariëlle' waaraan zij kunnen draaien om vervolgens het Orgeldraaiersdiploma in ontvangst te nemen. Een terugkerend succes op de Grote Markt is het optreden van het authentieke Cubaans draaiorgel ‘Cien años de Tradiçion’ met de percussiegroep van Jaap de Kwaasteniet.

De organisatie van 'Haarlem Draait Door' is in handen van het Draaiorgelmuseum Haarlem in samenwerking met de Kring van Draaiorgelvrienden en wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van het Cultuurstimuleringsfonds van de Gemeente Haarlem, Het Haarlemsche Muziekfonds en de Stichting Ondernemersfonds Binnenstad Haarlem. Tijdens dit evenement is het draaiorgelmuseum aan de Küppersweg gesloten.

Meer berichten