Metamorfose voor Gonnetbuurt - Wandelpromenade met groen langs het Spaarne

Nieuws

HAARLEM - De Gonnetbuurt in het centrum van Haarlem gaat flink op de schop. Langs het Spaarne komt een wandelpromenade met groen. Op de Parklaan begint deze maand de bouw van een nieuw gemaal. Ook komt een nieuwe gymzaal naast het gemaal. Voor het ontwerp van de nieuwe gymzaal worden de omwonenden betrokken. En in de Gonnetstraat worden twee oude bedrijfspanden omgetoverd tot woningen en werkplekken.
De eerste stap in de metamorfose is de nieuwe inrichting van de Friese Varkensmarkt en de Hooimarkt. Het werk aan deze doorgaande weg langs het Spaarne is in oktober 2016 begonnen en de laatste fase is in volle gang. Van een brede asfaltweg verandert de straat in een boulevard, met langs de rivier een wandelpromenade met veel groen en bankjes. Ook komen er vrijliggende fietspaden en een veilige oversteek voor ouders en kinderen bij basisschool De Kring. Tegelijk met de nieuwe inrichting wordt onderhoud gedaan aan de riolering. Tenslotte wordt de Zandersbrug aangepakt; de onderkant wordt deels vervangen en de bovenkant krijgt een nieuwe deklaag. Hierdoor kan deze brug er weer 80 jaar tegenaan.
De nieuwe weg zou eigenlijk worden aangelegd met klinkers, maar uiteindelijk is toch gekozen voor asfalt. Dat moet ervoor zorgen dat omwonenden minder last hebben van trillingen van het verkeer. Om de straat groener te maken, komen er aan de Hooimarkt zeven hagen tussen de parkeerplaatsen en het fietspad. Op de wandelpromenade zijn verhoogde plantvakken geplaatst met daarin bomen en struiken, omdat kabels en leidingen het lastig maken om hier meer bomen te planten.
Iets verderop wordt gewerkt aan een nieuw rioolgemaal in de Parklaan. Het oude gemaal was na 50 jaar aan vervanging toe. Deze maand wordt de sloop van dit gebouw afgerond en start de bouw van het nieuwe gemaal. Meteen naast dit gemaal komt een nieuwe gymzaal voor basisschool De Kring. Medio 2018 moet de bouw van de gymzaal beginnen.
Een laatst project in de wijk is de herontwikkeling van twee oude bedrijfspanden aan de Gonnetstraat 22 en 26: het Van Duyvenbode gebouw en het HAL-gebouw. Projectontwikkelaar HBB Groep wil het Van Duyvenbode gebouw slopen en vervangen door nieuwbouw. Het HAL-gebouw is een gemeentelijk monument en krijgt een opknapbeurt. Op beide plekken komt zowel woonruimte als werkplekken.
Kijk voor meer informatie op www.haarlem.nl/hooimarkt-en-friese-varkenmarkt en www.haarlem.nl/parklaan.