Patrick Kluivert over de kansen voor Oranje: ‘Alles moet kloppen’

Oranje
Mattijs Kuijpers in de Cabana Arena. "Ook bij ons is het bij elk EK of WK traditioneel een gekkenhuis."
Mattijs Kuijpers in de Cabana Arena. "Ook bij ons is het bij elk EK of WK traditioneel een gekkenhuis." ((Foto: Donald Esser))

CURACAO – “Laat onze kwalificatie voor de volgende ronde op weg naar het WK in Qatar in 2022 inspirerend werken op het Nederlands Elftal”, jubelt een dolenthousiaste Patrick Kluivert - interim-bondscoach, die tijdelijk Guus Hiddink vervangt - direct na het moeizaam bevochten gelijkspel tegen Guatemala. In het door coronamaatregelen mager bezette stadion Ergilio Hato bleef zijn ploeg steken op 0 - 0. Beide ploegen eindigden met 10 punten uit vier wedstrijden. Curaçao scoorde echter één doelpunt meer.

Donald Esser

Hierdoor werd het Koninkrijk eiland eerste in de poule vóór Guatemala, Cuba, St. Vincent & Grenadines en de Britse Maagdeneilanden. In de tweede kwalificatieronde spelen de zes groepswinnaars in play-offs om drie tickets voor de derde en laatste ronde.

Daarin stromen Mexico, de Verenigde Staten, Costa Rica, Jamaica en Honduras in en strijden acht landen om drie WK-tickets en een plek in de intercontinentale play-offs. “Een pittige uitdaging, maar met een groot aantal, ook ervaren, profvoetballers in de selectie (Room, Anita, Van den Hurk, Bacuna, DE) is niets onmogelijk.”

Kluivert wenst Nederland vanzelfsprekend veel succes. “De selectie is sterk, uitgebalanceerd in alle linies. De poulefase doorkomen, dat moet geen probleem zijn. Daarna zijn het allemaal finales. In ieder geval valt er een favoriet af. Duitsland, Frankrijk, Portugal en Hongarije zitten in één poule “ En sprekend uit ervaring: “Toernooivoetbal is iets speciaals. Alles moet kloppen. Niet alleen technisch en tactisch, maar ook tussen spelers onderling.”

Bomvol plein vol Oranjefans

Dat niet alleen de Curaçaose trots, maar ook het Nederlands Elftal op het eiland tot de verbeelding spreekt, is deze week duidelijk. Plein Café Wilhelmina op het Wilhelminaplein in hartje Punda kleurt langzaam oranje en het terras zal zondag bomvol zitten tijdens de openingswedstijd tegen Oekraïne. “Curaçao is altijd voor Nederland. We zijn hier erg koningsgezind. Dat zie ook aan de support voor het Nederlands Elftal”, aldus uitbater Danny van Meel.

Arena op het strand

“Ook bij ons is het bij elk EK of WK traditioneel een gekkenhuis”, vertelt Mattijs Kuijpers, hosting manager bij de druk gefrequenteerde strandlocatie Cabana op Toekan Beach, volksmondig Mambo strand genoemd. De voormalige inwoner van Alkmaar woont en werkt al 31 jaar op de zonovergoten parel in de Cariben. “We zijn er klaar voor. We zijn een Cabana Arena aan het bouwen en die moet zondag klaar zijn. Met tribunes. Dat lukt. In ons ‘strandstadion’ kan op grote schermen elke wedstrijd worden gevolgd door de vele Nederlandse toeristen, die gelukkig weer de weg naar Curaçao weten te vinden.”

Randgebeuren

Ook het randgebeuren verdient de aandacht. Kuijpers vervolgt: “Oranje cocktails, balspelletjes, een score-in-one bord, entertainment, live muziek en een dj omzomen de wedstrijden. Het wordt na elke wedstrijd één groot feest. Als we winnen natuurlijk.”

Even geen teststraten

Een groep meiden en jongens trekt de aandacht op het strand. Bij navraag: het achttal werkte de afgelopen maanden verdeeld over de provincie in de zogenoemde GGD PCR-straten. “We waren na al dat afnemen van testen even toe aan een break”, vertelt ‘woordvoerder’ Jasper namens het studentenkorps. “We zijn hier met z’n allen voor de eerste keer. En nog wel tijdens het EK. We zijn, op een enkeling na, allemaal voetbalfans en zeker nu. Wel een speciaal sfeertje om mee te maken. Kijken in de tropen naar het Nederlands Elftal. Heel bijzonder. We gaan waarschijnlijk kijken op de Cabana tribune.” Cas vult aan: “Hoe leuk is dit. Als we het nu ook nog goed doen...”

'Zondag is dit helemaal een 'stadion', vertelt Kuijpers.
Plein Café Wilhelmina op het Wilhelminaplein in hartje Punda kleurt langzaam oranje
EK fans op Curaçao. v.l.n.r. Manon, Casper, Jesper, Annabel, Céline, Louise, Cas en Edwin.