Haarlem breidt rattenbestrijding uit: ‘Cru dat ze worden afgemaakt’

Politiek
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - De commissie Beheer heeft een nieuwe, structurele aanpak besproken om de overlast van ratten in de stad aan te gaan pakken. Volgens het college is de beste aanpak om te beginnen met het uitzetten van ‘smartvallen’ in plaats van de klemmen die nu worden gebruikt.

Joost Verhagen

Er zijn eerder in het Vondelkwartier succesvolle proeven met smartvallen gedaan. Daar is wel extra geld voor nodig. De nieuwe aanpak zou 150.000 euro meer gaan kosten dan het budget van 50.000 euro dat nu beschikbaar is voor de aanpak van rattenoverlast.

Rattenoverlast Haarlem: riool afsluiten

Gertjan Hulster (Actiepartij) vroeg zich af of het probleem daadwerkelijk wordt opgelost, omdat er met de vallen minder ratten worden gevangen dan een stel ratten jaarlijks kan voortbrengen. Hij vroeg zich af of het niet beter is het riool af te sluiten voor de ratten. Maar volgens D66 en het CDA moet de overlast wel worden aangepakt, al is het volgens het CDA ‘cru dat zoveel ratten worden afgemaakt’.

Trots Haarlem wilde weten of de muskusrat binnen hetzelfde plan ook wordt bestreden. Sander van de Raadt complimenteerde het college met de serieuze aanpak van de plaag.

Petitie Haarlemse overlast

Volgens de wethouder zorgt de rattenpopulatie wel echt voor een probleem, omdat ze huizen binnendringen en ziektes doorgeven. Hij kreeg een petitie van bewoners uit de Transvaalbuurt die genoeg hadden van de overlast. De rattenbestrijding hoeft niet meer door de gemeenteraad te worden besproken, maar zal in de kadernota worden meegenomen.