Discussie over exacte functie Spaarnelanden: ‘Pas op marktmisbruik’

Politiek
Een veger van Spaarnelanden aan het werk.
Een veger van Spaarnelanden aan het werk. (Foto: Jur Engelchor/gemeente Haarlem)

HAARLEM - De commissie Bestuur van de Haarlemse gemeenteraad heeft uitvoerig gediscussieerd over wat nu exact de functie van het bedrijf Spaarnelanden zou moeten zijn. Dit debat ontstond nadat de statuten van Spaarnelanden recentelijk werden aangepast. Volgens een aantal raadsleden zijn de nieuwe statuten van het bedrijf nu veel te ruim opgesteld. Andere fracties stelden echter dat het juist gebruikelijk is dat de statuten van een bedrijf de mogelijkheden tot verbreding toelaten.

Joost Verhagen

‘Marktmisbruik’

Thessa van de Windt (D66) zei veel waardering te hebben voor Spaarnelanden en het werk wat het bedrijf levert, maar waarschuwde ook voor een soort ‘marktmisbruik’ omdat het er volgens haar in de statuten wel erg op lijkt dat Spaarnelanden de ambitie heeft om buiten de stadsgrenzen van Haarlem en Zandvoort te gaan groeien. “Het moet geen leasebedrijf gaan worden”, zo stelde ze in haar bijdrage. Ook volgens Bas Sepers (PvdA) gaat de doelformulering nu ‘veel te ver’. “Ze zouden nu ook kunnen besluiten om een makelaarskantoor te beginnen, bij wijze van spreken”, aldus de kritische Sepers.

Eva de Raadt (CDA) wilde met name van de wethouder weten of hij het verlenen van vervoer eventueel zou willen schrappen uit de statuten. Dat zou een logische keuze zijn omdat de vervoersdienst van Spaarnelanden, die door een burgerinitiatief in het leven werd geroepen, eerder al door de raad is afgeschoten.

Inkomsten genereren

De wethouder zei in eerste instantie blij te zijn met de bredere doelstellingen van Spaarnelanden. Volgens hem kan het bedrijf met verschillende extra activiteiten juist meer inkomsten genereren ten gunste van de gemeentekas. Hij zei de kritischere raadsleden wel toe om te onderzoeken wat er exact kan worden geschrapt uit de doelstellingen, zonder vervolgens al te veel negatieve effecten op te leveren voor de opdrachten die de gemeente al bij Spaarnelanden heeft uitgezet.