Beoogde locatie Skaeve Huse moet snel worden gerestaureerd: ‘2024 is te laat’

Politiek
De locatie waar straks de Skaeve Huse komen, aan de Vergierdeweg 452/454.
De locatie waar straks de Skaeve Huse komen, aan de Vergierdeweg 452/454. (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM - De gemeente Haarlem moet op zeer korte termijn met een plan komen om de boerderij Noord Akendam grondig te herstellen. Zo luidde de boodschap in de brief die erfgoedvereniging Heemschut op 1 oktober aan de gemeente stuurde.

Joost Verhagen

Op initiatief van OPHaarlem werd de stand van zaken bij de monumentale boerderij donderdag besproken door de commissie Ontwikkeling. De tijd tikt namelijk. Volgens Heemschut is de staat van de boerderij zo slecht, dat een eventuele renovatie in 2024 al te laat zou kunnen zijn. De gemeente wilde in eerste instantie dan pas beginnen met herstelwerkzaamheden, omdat het pand waarschijnlijk als locatie voor de Skaeve Huse, een woonvoorziening voor uitbehandelde verslaafden, zal moeten gaan dienen.

Skaeve Huse Haarlem: ‘Pan nu meer last dan lust’

Wethouders Berkhout en Roduner stelden echter in antwoord op de vragen vanuit de raad dat er al plannen op tafel liggen om het monumentale boerderijcomplex van de ondergang te redden. In januari zou er vanuit de gemeente een subsidieaanvraag zijn gedaan. Dit om in de kosten voor het onderhoud tegemoet te komen. Daarover zou in februari meer duidelijkheid moeten komen. In de maanden daarop wil de gemeente in gesprek met recreatieschap Spaarnwoude, de huidige eigenaar van de monumentale boerderij. De intentie van het college is om het pand dan op korte termijn te kopen. Volgens Berkhout is dat ook voor het recreatieschap een goede oplossing: “Het pand is momenteel meer een last dan een lust’’, zo stelde hij.

Verantwoordelijkheid herstel boerderij Noord Akendam

Verschillende partijen reageerden positief op de antwoorden vanuit het college. Mischa de Groot van D66 zei al voorstander te zijn van de aankoop. Volgens hem is het beter als de verantwoordelijkheid voor het herstel aan de boerderij volledig bij de gemeente komt te liggen.