Gesteggel rond terras Bruxelles: ‘We hebben gewoon tegenstrijdige belangen’

Politiek
Terras van Café Bruxelles zorgt voor conflict.
Terras van Café Bruxelles zorgt voor conflict. (Foto: Pexels)

HAARLEM - Het terrasje dat café Bruxelles in de Lange Wijngaardstraat heeft neergezet, heeft voor een conflict gezorgd tussen de eigenaar van het Haarlemse eetcafé en enkele omwonenden. Dat bleek donderdag tijdens een vergadering van de commissie Bestuur van de Haarlemse gemeenteraad. 

Joost Verhagen

Een buurman van het eetcafé klaagde dat voor het terras geen juiste vergunning zou zijn, en dat handhaving nauwelijks gehoor geeft aan zijn klachten. De eigenaar van het café vertelde echter een compleet ander verhaal. Hij vindt het gedrag van zijn buurman juist grensoverschrijdend.

Tegenstrijdige belangen

De buurman stelt dat het terras rond Bruxelles in tegenspraak is met een bestemmingsplan uit 2013, waarin bepaalde straten in de binnenstad werden aangewezen als horecagebied, en andere als woongebied. Daarnaast vond hij het vreemd dat er na de uitbreiding van terrassen voor de horeca als gevolg van de coronapandemie ook een vergunning is verleend aan een café dat in eerste instantie geen terrasvergunning had. De buurman zou meerdere malen hebben geklaagd over het terras, maar telkens zou handhaving het ergens anders te druk mee hebben. Volgens de omwonende is er één keer overgegaan tot het ontruimen van het terras. Hij zei inmiddels niet meer open te staan voor een gesprek met de ondernemer uit de straat: “We hebben gewoon tegenstrijdige belangen.’’

Tegenovergesteld verhaal

De eigenaar van Bruxelles vertelde daarentegen - merkbaar geëmotioneerd - een tegenovergesteld verhaal. Volgens hem komen er aan de lopende band handhavers langs, zelfs terwijl er geen gasten op het terras zitten. Van een ontruiming is volgens hem nooit sprake geweest. Wel beklaagde hij zich over een klein aantal omwonenden, die soms ongevraagd langskomen om foto’s te maken van klanten op het terras. Hij verzocht de gemeente om het terrasje de komende tijd nog in stand te houden. 

Binnenkort buigt de raad zich opnieuw over de situatie rond de horeca in Haarlem.