Spoeddebat over opvang vluchtelingen levert vooral initiatiefnemer kritiek op

Politiek
Het stadhuis van Haarlem.
Het stadhuis van Haarlem. (Foto: Joost Verhagen)

HAARLEM - Een spoeddebat heeft donderdagavond opvallend genoeg meer kritiek opgeleverd voor initiatiefnemer Hart voor Haarlem, dan voor de betrokken portefeuillehouder, burgemeester Jos Wienen. Fractievoorzitter Louise van Zetten had een debat aangevraagd over de opvang van vluchtelingen uit Syrië en Jemen op een boot, waar eerder daklozen werden opgevangen.

Joost Verhagen

Van Zetten stelde een aantal vragen over de wijze waarop deze beslissing is genomen. Ze beschuldigde de burgemeester van ‘achterkamertjespolitiek’ omdat het vraagstuk niet eerst met de raad is besproken, terwijl de woningnood in Nederland al hoog is. 

Onderlinge verdeeldheid

Deze uitspraak lokte felle reacties op van met name de SP en GroenLinks. “De SP en de burgemeester kunnen niet altijd door één deur. Maar als het hierop aankomt zijn wij trots op onze burgemeester. Wij zijn geïnformeerd en de bewoners zijn geïnformeerd. Het groeiende probleem is niet de toename aan vluchtelingen, maar juist dat mensen uit elkaar gespeeld worden. Door jaren wanbeleid hebben we een woningtekort, en sommige partijen maken daar misbruik van door onderling verdeeldheid te zaaien’’, aldus SP-fractievoorzitter Anne Feite Bloem. Ook Jasper Drost (GroenLinks) noemde het een aanvragen van het debat ‘van bedenkelijk niveau’ en ‘uitholling van het politieke instrument’.

Jos Wienen mengde zich niet in de discussie, maar benadrukte dat de opvang van de vluchtelingen niet ten koste zal gaan van de opvang van daklozen. Ook benadrukte hij het overleg dat er met de raadscommissies en de buurt heeft plaatsgevonden, en het breed gesteunde voorstel vanuit de raad om ruimhartig om te gaan met de opvang van vluchtelingen.

Met een sisser afgelopen

Van Zetten kreeg enigszins bijval van de VVD, Trots en Liberaal Haarlem. Volgens de fracties stelde het raadslid ‘heel normale vragen’. Het spoeddebat liep verder met een sisser af. Geen van de partijen vonden het nodig om een motie over het onderwerp in te dienen. Van Zetten sloot het onderwerp af door aan te geven dat een spoeddebat volgens haar helemaal niet nodig was geweest als het onderwerp op reguliere wijze was geagendeerd.