Flink aantal raadsvragen over Bloemencorso

Politiek
De Partij voor de Dieren is kritisch op het verhaal achter het Bloemencorso.
De Partij voor de Dieren is kritisch op het verhaal achter het Bloemencorso. (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEM - De Partij voor de Dieren heeft donderdagavond een flink aantal vragen gesteld over de gemeentelijke subsidie voor de Bloemencorso. Zo wilde de partij van de burgemeester weten of het corso ook de ontvangen subsidiebedragen voor de jaargangen - die wegens corona niet door konden gaan - heeft mogen houden. Het Bloemencorso ontvangt namelijk van de gemeente Haarlem ruim 20 procent van het totaal beschikbare potje voor evenementsubsidies. Daarnaast stelde de partij kritische vragen over hoe de gemeente kijkt naar het Bloemencorso binnen het duurzaamheidsbeleid.

Joost Verhagen

Bloemencorso Haarlem: vragen

De Partij voor de Dieren vroeg zich af of de gemeente ook heeft gekeken naar de sector die het Bloemencorso organiseert. Met name de bloemen die in de praalwagens worden gebruikt, moeten namelijk worden verbouwd met heel intensieve landbouw, waarbij veel gif en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

Oog op continuïteit

Burgemeester Wienen gaf aan dat er altijd afspraken over meerdere jaren worden gemaakt met het Bloemencorso. Zo is volgens hem ook met oog op de continuïteit voor de evenementensector besloten dat de subsidie voor de afgezegde jaargangen niet terugbetaald hoeft te worden. Met betrekking tot de vragen over duurzaamheid zei hij de PvdD toe dat daar de volgende keer dat er een subsidieregeling wordt afgesproken, goed naar moet worden gekeken.