Preventieakkoord voor gezonder Schalkwijk

Sport
 Schalkwijk laat op verschillende gezondheidsuitkomsten minder goede cijfers zien dan de rest van Haarlem.
Schalkwijk laat op verschillende gezondheidsuitkomsten minder goede cijfers zien dan de rest van Haarlem. (Foto: Vladislav - Pexels)

HAARLEM - Het belang van een goede gezondheid is juist nu overduidelijk. In Haarlem is de afgelopen jaren volop ingezet op preventie en gezondheidsbevordering. Verschillende partijen werken daarbij nauw samen. In navolging van het Nationaal Preventieakkoord van de Rijksoverheid (2018) zijn de activiteiten en samenwerkingsverbanden opgenomen in een gebiedsgericht Preventieakkoord. Het eerste akkoord in Haarlem is voor Schalkwijk en is zo goed als klaar.

Gezondheid Haarlem Schalkwijk

Het doel van het Preventieakkoord Schalkwijk is het aanpakken van gezondheidsverschillen door het verbeteren van de gezondheidsvaardigheden van de inwoners. Schalkwijk laat op verschillende gezondheidsuitkomsten minder goede cijfers zien dan de rest van Haarlem.

Welbevinden is, naast de thema’s rookvrije generatie en gezond gewicht, een belangrijk thema binnen het akkoord: wat maakt het leven de moeite waard en welke belemmeringen spelen mogelijk een rol?

Preventieakkoord: dynamisch document

Wethouder Marie-Thérèse Meijs (Zorg, Welzijn en Volksgezondheid): “Het aanpakken van gezondheidsverschillen is ontzettend complex. Vaak spelen allerlei verschillende factoren een rol. Het heeft daarom geen zin om alleen te focussen op het verbeteren van de leefstijl. Als mensen bijvoorbeeld te maken hebben met stress doordat zij iedere maand weer moeite hebben om de huur te betalen dan heeft inzet die alleen gericht is op stoppen met roken weinig zin. Om gezondheidsachterstanden aan te kunnen pakken is een integrale aanpak en samenwerking nodig.”

Het Preventieakkoord is een dynamisch document waarbij partners die concreet aan de benoemde doelen en ambities (willen) bijdragen van harte zijn uitgenodigd om zich aan te sluiten. Ook voor de ander gebieden van Haarlem komen preventieakkoorden.

Preventieakkoord: samenwerken?

Ben jij een partner die concreet aan de doelen en ambities van het Preventieakkoord wil bijdragen? Of ben je als partij al actief in Schalkwijk en wil je je activiteiten verbinden met andere samenwerkingen? Neem dan contact op met preventie-/JOGG regisseur Marije de Wolf: mdewolf@sportsupport.nl..

Bron: gemeente Haarlem