Stadsgezicht Haarlem.
Stadsgezicht Haarlem. ((Foto: Welmoed Schmidt))

Tentoonstelling nieuwe Stadsgezichten Haarlem & Amsterdam

  Uit

HAARLEM - In Kunstcentrum Haarlem is vanaf zaterdag 31 augustus te zien hoe divers Amsterdam en Haarlem zijn verbeeld door Sander van Walsum, Welmoed Schmidt, Geert Lemmers, Christel Bouwmeester, Jeroen Hermkens, Michiel Campfens en de Haarlem Urban Sketchers. Op de tekeningen, foto's, litho's en schilderijen zijn bekende, maar ook minder in het oog springende gebouwen en stadsgezichten uit beide steden te zien

"Deze tentoonstelling is een vervolg op de tentoonstelling 'Ode aan Haarlem' uit 2017 en interessant voor zowel Haarlemmers als de nieuwe Amsterdamse Haarlemmers. Ongetwijfeld zal een lichte heimwee naar beide steden een rol spelen bij een bezoek aan de tentoonstelling", vertelt directeur van Kunstcentrum Haarlem, Marina Raymakers.

Haarlem en Amsterdam zijn als steden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen door de korte geografische afstand, maar ook is er al eeuwen een levendige uitwisseling op economisch en sociaal-cultureel gebied tussen de twee steden. Haarlemmers verhuisden naar Amsterdam en Amsterdammers gingen richting Haarlem. De laatste 10 jaar is de aanwezigheid van Amsterdamse gezinnen die in Haarlem komen wonen, verhoogd. De hectiek van de hoofdstad wordt omgeruild voor de meer relaxte Spaarnestad.

Haarlem Urban Sketchers

Onderdeel van Stadsgezichten Haarlem & Amsterdam is een presentatie van de Haarlem Urban Sketchers. De sketchers is een wereldwijd netwerk voor beginnende en gevorderde tekenaars die op locatie vastleggen wat zij zien. In 2007 is dit netwerk ontstaan vanuit Seattle waar de Spaanse kunstenaar Gabriel Campanario de eerste sketching groep oprichtte. De Haarlem Urban Sketchers is een officiële chapter van deze internationale organisatie. Speciaal voor de tentoonstelling 'Stadsgezichten Haarlem & Amsterdam' organiseren de sketchers drie sessies in Haarlem. Uit het werk dat de tekenaars tot stand brengen, wordt een selectie gemaakt voor de tentoonstelling. Zaterdag 21 september is er openbaar toegankelijke tekensessie op het dak van parkeergarage De Kamp in Haarlem bij restaurant DeDakkas.

'Stadsgezichten Haarlem & Amsterdam' is te zien van zaterdag 31 augustus tot en met zaterdag 12 oktober in het Kunstcentrum Haarlem aan de Gedempte Oude Gracht 117-121 en is open van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. De opening is zaterdag 31 augustus om 15.00 uur. Toegang is vrij.

www.kunstcentrum-haarlem.nl

Meer berichten