UPDATE

Haarlemse horeca niet eerder open

Uitgaan
Haarlemse horeca blijven voorlopig dicht.
Haarlemse horeca blijven voorlopig dicht. (Foto: Rodi Haarlem)

HAARLEM – De persconferentie van dinsdag was opnieuw een klap in het gezicht van de horeca. Waar versoepeling is voor winkels en contactberoepen, mag de horeca nog steeds niets. In diverse delen van het land willen ondernemingen uit protest vanaf 2 maart – of zelfs dit weekend – al open. Wat doet de Haarlemse horeca?

In totaal hebben inmiddels zo’n 65 regionale afdelingen van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) de zaken in hun regio opgeroepen de terrassen te openen. “Op dinsdag 2 maart gaan de terrassen naar buiten”, aldus Johan de Vos, woordvoerder van de groep ondernemers die zich aansluiten bij de actie. “Want wij weten zeker: we kunnen veilig en verantwoord onze zaken openen! Uiteraard wel op 1,5 meter.” 


Haarlemse horeca: niet eerder open

Uit een peiling van het Haarlems Nieuwsblad blijkt dat de meeste ondernemers in de stad de terrassen niet eerder gaan openstellen. Verschillende ondernemers op de Grote Markt geven (anoniem) aan hun vergunning en daarmee inkomen niet op het spel te willen zetten. De gemeente Haarlem laat in een reactie weten het Haagse beleid te volgen en de vervroegde heropening van de horeca niet te steunen.

‘We willen gehoord worden’

Jeroen Rieu, eigenaar van onder meer Koops, Mrs. Pancake en Hofje zonder Zorgen: ‘De burgemeester kwam gisteren al even polsen hoe de Haarlemse horeca erin staat, maar voor zover ik weet zijn we wel eensgezind. Vanuit de KHN is vooral behoefte aan begrip en concrete actie, de horeca voelt zich gepasseerd. Zeker lokaal willen we gehoord worden, maar in mijn optiek – en dat delen ook andere ondernemers – biedt het openen van alleen de terrassen geen soelaas. Wij wachten gewoon netjes tot we officieel weer open mogen - volledig.”

Tekst gaat verder onder de foto

horeca haarlem open terras
Nog even geen terras op dus. - Ad Timmers

‘Eerder open gaan zou dom zijn’

Die mening deelt ook Martijn Bevelander, eigenaar van June (voorheen Club Ruis, red.). “We snappen het signaal, zeker nu het extra steunpakket wéér later komt, maar het zou gewoon dom zijn. We weten eigenlijk nog maar zo weinig van het virus, niemand wil toch op zijn geweten hebben dat het aantal besmettingen straks weer door het dak gaat? En we zijn met z’n allen al zó lang zo geduldig geweest, dan ga je het toch nu niet voor jezelf verkloten?” Volgens Bevelander heeft de horeca, net als in het Verenigd Koninkrijk, vooral behoefte aan een stip op de horizon. “Geef ons gewoon een datum, al is het na Pasen, maar dan hebben wel in elk geval iets om naartoe te leven.”

Haarlemse horeca: ‘Het risico niet waard’

“Zolang het niet wordt toegestaan door de overheid, zullen we geen terras openen”, zo laat Café XO op de Grote Markt weten. “Kijk, dat er iets moet veranderen, is duidelijk”, zo vult Richard Roeland aan, eigenaar van Café Studio op de Grote Markt. “Maar om nu zelf tafels en stoelen buiten neer te zetten en op diverse vlakken risico te lopen, nee, daar voel ik weinig voor. En vele Haarlemse horecaondernemers met mij.”

Ook Tony Petua, eigenaar van Casa die Papi bij de Botermarkt, durft het niet aan. “Ik ga pas weer open als daar officieel toestemming voor is verleend. Het is me de boete niet waard.”

Koninklijk Horeca Nederland: ‘Laat zien dat het kán’

Ivo Berkhoff, regiomanager van de KHN in zuidelijk Noord-Holland vult aan: “De boodschap is niet ‘gooi de terrassen open’, maar laat zien dat het kán. Het moet natuurlijk wel verantwoord blijven. Aan alle horeca die meedoen met de actie, wil ik daarom meegeven: ‘span een lint om je terras als signaal dat je wel dicht bent, en hou actief in de gaten of mensen niet alsnog op het terras plaatsnemen.’ Dan houden we het voor iedereen veilig.”