Nieuwe eigenaar Watermeterfabriek bouwt horecalocatie aan het Spaarne

Uitgaan
Nieuwe eigenaar Watermeterfabriek bouwt horecalocatie aan het Spaarne.
Nieuwe eigenaar Watermeterfabriek bouwt horecalocatie aan het Spaarne. (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM - De gemeente Haarlem heeft donderdag 3 juni 2021 de Watermeterfabriek verkocht aan Willem van der Eerden, zelfstandig ondernemer in de evenementenbranche en film- en tv-wereld. Hij en zijn partner Sanne van Brunschot willen het monument na renovatie inzetten als nieuwe horecalocatie aan het Spaarne.

De ontwikkeling van de Watermeterfabriek moet passen binnen het bestemmingsplan dat in 2017 is vastgesteld.

Jur Botter, wethouder Vastgoed: “Haarlem heeft ontzettend veel mooie panden. Een aantal daarvan wil je als gemeente vasthouden zodat ze voor komende generaties ook bewaard blijven. Om ze goed te kunnen onderhouden verkopen we de panden die we niet hoeven vast te houden. De Watermeterfabriek is daar een voorbeeld van. Ik ben blij om te zien dat er een enthousiaste koper dit monument niet alleen opknapt, maar ook een bestemming geeft waar heel Haarlem van kan genieten.”

Horecadroom

Van der Eerden en Van Brunschot waren al geruime tijd op zoek naar een geschikte locatie om hun horecadroom gestalte te kunnen geven. Zij zochten een bijzondere plek, waar naast de horecabestemming, ook andere kleinschalige activiteiten kunnen plaatsvinden zoals tentoonstellingen, tv- & filmopnames, theater, bruiloften, (privé)feesten en vergaderingen. Met de Watermeterfabriek hebben zij gevonden wat zij zochten.

“We staan te popelen om aan de slag te gaan en al onze ideeën vorm te geven en te presenteren aan de Haarlemmers. We willen zo snel mogelijk gelegenheid bieden om heerlijk te komen dineren, borrelen, kijken en genieten zoals we anderhalf jaar geleden nog gewend waren,” aldus Van der Eerden. Hij en zijn partner hopen in de winter van 2022 de deuren te openen.

Restauratie

De Watermeterfabriek wordt geheel gerestaureerd. Uitgangspunt daarbij is het behoud van het oorspronkelijke karakter van de voormalige Watermeterfabriek. Architectenbureau J. van Stigt, bekend van vele restauratieprojecten met monumentale waarde, neemt het ontwerp van de renovatie op zich.

De Watermeterfabriek bleek een gewild object. Verschillende aspirant kopers meldden zich. Van der Eerden had het hoogste bod en mag daarmee zijn plannen verwezenlijken.

Bron: gemeente Haarlem