Kerstvakantie: 7 x dit kun je met kinderen doen in regio Haarlem

Uitgaan
Genoeg te doen met kinderen tijdens deze kerstvakantie!
Genoeg te doen met kinderen tijdens deze kerstvakantie! (Foto: HaarlemforKids)

HAARLEM - De kerstvakantie is het ultieme moment om met het hele gezin wat quality time te beleven. Maar wat is er allemaal voor leuks te doen in Haarlem en omgeving tijdens de kerstvakantie? We geven je graag een paar tips, in samenwerking met de moeders van HaarlemforKids

In willekeurige volgorde, dit kun je in de regio Haarlem doen met kinderen in de kerstvakantie!

- Winterfun bij Haarlem IJsbaan (Haarlem)

Zin in een lekker sportief dagje, dat eindigt met rode neusjes en een heerlijke kop warme chocomel? Dan is de IJsbaan Haarlem the place to be! De ijsbaan is elke dag open (tot en met zondag 27 maart 2022). Zelf geen schaatsen? Die kun je hier gewoon huren! “De geoefende schaatsers pakken de binnenbaan, en ben je meer een ‘fun skater’? Dan kun je je lol op in het midden van de ijsbaan, op het krabbelbaantje”, vertellen de moeders. 

Meer informatie over openingstijden, tickets en meer via ijsbaanhaarlem.nl

- Pracht en praal van Global Garden (Zwaanshoek) & Osdorp Tuincentrum (Amsterdam)

Een middag naar het tuincentrum is in december altijd extra leuk. Ook Global Garden en Tuincentrum Osdorp pakken dit jaar weer groots uit! “Twee tuincentra met complete kerstwerelden om te ontdekken! Kun je niet kiezen? Dan heeft Global Garden - op 20 minuten rijden van Haarlem - onze voorkeur. Onze kinderen vinden het heerlijk om in rond te struinen, en voor een gezellige kerstfoto ben je tussen alle pracht en praal van dit tuincentrum ook aan het goede adres! Bijkomen doe je in het café.”

Tuincentrum Global Garden is dagelijks geopend (behalve met kerst en op 1 januari), en datzelfde geldt voor Tuincentrum Osdorp. De kerstafdelingen van beide tuincentra sluiten de week na kerst. Vind je dit een leuk uitje voor de kerstvakantie in regio Haarlem? Via de Global Garden Facebook kom je alvast in de sfeer.

kerstvakantie wat te doen haarlem dagje uit kinderen kids
Foto: HaarlemforKids

- Wandelen bij Koningshof of Middenduin (Overveen)

Zin in een lekkere wandeling in de frisse lucht? Ook dat is een topidee voor kinderen in de kerstvakantie in regio Haarlem. Zowel Koningshof als Middenduin vind je in Overveen.

“Wij liepen op het Koningshof-terrein de 1 kilometer-route (blauw gemarkeerd). De kinderen speelden verstoppertje en hadden de tijd van hun leven! Overigens kun je ook kiezen voor de routes van 2,5 of 3,5 kilometer. Tip: trek je kids wel regenlaarzen aan, zodat ze lekker kunnen springen in de modder!” 

Ook Middenduin is een dikke aanrader volgens de moeders. “Een prachtig mooie plek, met routes van 3 en 3,5 kilometer. Geen zin in een hele wandeling? Dan vind je bij de entree al schattige bruggetjes en eendjes om te volgen. Kies je toch voor de wandeling, dan kun je nog weleens Schotse Hooglanders en ander wild spotten - wij zagen zelfs een eekhoorn!” 

Uitgewandeld? Plof dan om de hoek neer bij Kraantje Lek voor een heerlijk winterse versnapering.

- Urenlang plezier bij LAM & Keukenhof Castle (Lisse)

Weet je niet wat te doen in de kerstvakantie in Haarlem en omgeving? Breng eens een bezoekje aan het LAM Museum! Je vindt dit food art museum op 20 minuten rijden van Haarlem. “Dit museum is echt briljant”, aldus de moeders. “Gelegen op het Keukenhof-terrein, en perfect geschikt voor een dagje uit voor een paar uur. Interactief, bijna betoverend, voor alle leeftijden en nog leerzaam ook: je leert kijken naar voedsel vanuit een heel ander perspectief. Van schilderijen tot sculpturen en nog veel meer.. je kunt er zelfs een speurtocht doen of een digitale tour volgen via je mobiele telefoon. Op het terrein kun je overigens ook nog naar het restaurant, en er is een kinderboerderij, een heus kabouterpad en een speeltuin. Genoeg te beleven voor een hele middag, dus!”

Meer informatie over dit dagje uit in de kerstvakantie op LAMLisse.nl

kerstvakantie wat te doen haarlem dagje uit kinderen kids
Foto: HaarlemforKids

- ‘Has got it all’: Buitenplaats Plantage (Vogelenzang)

Een parel van een plek, volgens de moeders. Zeker een doe-tip voor de kerstvakantie met kinderen. En dat op 10 minuten afstand (auto) van Haarlem. “Het was nog beter dan we ons hadden voorgesteld. Deze plek heeft bijna alles: een goede sfeer (mét haardvuur), een prachtige omgeving, perfect voor elk seizoen, vriendelijke service, vegan opties, genoeg te doen om de kinderen te entertainen (zoals een glijbaan) en zelfs biggetjes die er rondlopen! Eén aandachtspuntje: hou je kids wel in de gaten, voor ze in een van de omliggende wateren vallen.”

Buitenplaats Plantage is elke dag open. Meer info op Buitenplaatsplantage.nl.

- Ultiem kerstgenot bij Kerst in de Crypte (Haarlem)

Vanaf vrijdag 10 december vind je in de KoepelKathedraal ‘Kerst in de Crypte’. Mini-kerstdorpen, meer dan 300 kerstgroepen, modelspoortreinen, een zee van sfeerverlichting, de Hollandse Elfstedendorpen, Scrooge, een heus skidorp, en natuurlijk de nodige kerstmuziek als streling voor je trommelvliezen. Even pauze van al het overweldigende kerstgenot? Proost dan met warme chocomel, glühwein en warme wafels op de mooie decembermaand.

Voor entree heb je een QR-code nodig. Gratis voor kinderen van 4 jaar of jonger. “Vorig jaar ging Kerst in de Crypte niet door, dus we hebben extra veel zin om er dit jaar heen te gaan!”

Leuk om te weten: op Eerste en Tweede Kerstdag en 1 januari is Kerst in de Crypte ook open! Meer informatie vind je op koepelkathedraal.nl.

- Lekker schaatsen bij ICE Amsterdam (Amsterdam)

Voor het Rijksmuseum vind je de gezelligste schaatsbaan van Amsterdam. “Een magische ervaring, helemaal als je ‘s avonds gaat. En wat een uitzicht, zo met het Rijksmuseum op de achtergrond! Een knusse ambiance met gezellige lichtjes, kerstliedjes en natuurlijk warme chocolademelk en glühwein. Warme kleding aan en gaan (neem eventueel wat extra kleding mee - want na een paar keer vallen is je kind wel kleddernat)!

kerstvakantie wat te doen haarlem dagje uit kinderen kids
Foto: HaarlemforKids