Verbod op snackbars: ‘Gezond leven eigen verantwoordelijkheid’

Winkelen
Bij Het Friethuis loopt het nog altijd storm.
Bij Het Friethuis loopt het nog altijd storm. (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEM - Een verbod op nieuwe snackbars. Dat wil de Raad van de Volksgezondheid en Samenleving, om zo een gezondere samenleving te stimuleren. Pieter Drommel, eigenaar van Het Friethuis in de Leidsevaartbuurt, vindt een gezond leven vooral ieders eigen verantwoordelijkheid.

De Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving pleit ervoor dat gemeenten meer mogelijkheden moeten krijgen om een overschot aan snackbars tegen te gaan. Dat is te lezen in een rapport over dit onderwerp, dat op 7 april verscheen.

“Ik moet er eigenlijk een beetje om lachen”, aldus Pieter in een eerste reactie op het nieuws. Hij is nu zes jaar eigenaar van Het Friethuis en runde daarvoor een cafetaria in Zandvoort. “Weet je, alles waar ‘te’ voor staat is slecht. Het gaat om je eigen discipline, zelf meer gaan bewegen bijvoorbeeld.”

Stop op nieuwe snackbars

Toch zou de ondernemer een stop op nieuwe snackbars, bijvoorbeeld in nieuwbouwwijken, nog wel snappen. “Maar de belasting op snacks verhogen, dat ga je de oorlog niet mee winnen. Als mensen willen snacken, gaan die paar euro extra dat verschil echt niet maken.”

Gezonde snacks Haarlem

Corona of niet, bij het Friethuis aan de Van Oosten de Bruijnstraat loopt het nog altijd storm. En dat snapt Pieter wel, want hij verkoopt naar eigen zeggen een gezond aanbod aan snacks. “Onze producten zijn vers en ambachtelijk, dat maakt ze relatief gezond. En we bezorgden ook al voordat de pandemie uitbrak, dat zijn mensen gelukkig blijven doen. We missen alleen de leerlingen van de drie scholen in de directe omgeving als klanten. En hopelijk mogen de terrassen eerdaags ook weer open. Maar verder mogen we gelukkig niet klagen.”