Verborgen schatten (4): Koninklijk bordje

Winkelen
Afbeelding
(Foto: Snuffelmug)

HAARLEM - Wat als het nachtkastje van je oma eens kon praten? En welk geheim schuilt er achter die ene zilveren ring? In deze rubriek licht de Snuffelmug, Haarlems meest veelzijdige kringloopwarenhuis, een aantal exclusieve producten uit de winkel uit. Met (soms meer dan) bijzondere achtergrondverhalen. Deze keer: een koninklijk bordje.

“Dit keer in de spotlight: een bordje met de titel ‘Haarlem, de stad aan het Spaarne’. Het bordje is een creatie van Koninklijke Mosa uit Maastricht en kunstenaar Koos van Loon”, aldus de Snuffelmug.

‘Van Loon is een begrip’

Koos van Loon was een Nederlandse kunstenaar. Hij overleed in mei 2004. “Je zou kunnen zeggen dat hij een kunstenaar was in hart en nieren. Van kinds af aan voelde hij zich aangetrokken tot het kunstenaarsleven. Zijn keuze na de middelbare school was helder. Hij zou zichzelf helemaal wijden aan de schilderkunst. Helaas was het hem niet gegeven om een opleiding te gaan volgen aan de kunstacademie. Hij besloot de wereld in te trekken en overal en nergens zijn geluk te beproeven. Samen met zijn broer richtte hij een zigeunerorkest op, waarmee zij door alle landen van Europa trokken. Onderweg deed hij genoeg inspiratie op voor zijn schilderijen. Hij had meteen veel succes met zijn schilderijen en kreeg zelfs verschillende opdrachten. Dit gaf hem de gelegenheid zich in verschillende schilderstijlen te bekwamen - en hij creëerde hiermee zijn eigen stijl. Hij vond deze uiteindelijk in een vriendelijke penseelvoering met een impressionistische inslag, waardoor zijn werk een dromerige uitstraling kreeg, vol nostalgie.”

Dit betekende de doorbraak voor Van Loon. Overal in Europa en de Verenigde Staten werden exposities van zijn werken gegeven, in de Verenigde Staten is de naam Koos van Loon een begrip.

Nostalgisch tafereel

“De samenwerking met Koninklijke Mosa uit Maastricht vond plaats rond 1990 - 1991. Hiervoor heeft hij een serie prenten gemaakt. Bestaande uit 8 grachten en 4 marktpleinen van verschillende Nederlandse steden. Een van de bordjes, ‘Haarlem, de stad aan het Spaarne’, is bij ons terechtgekomen. Het bordje bestaat uit een prachtig tafereeltje dat vroeger zo kenmerkend was voor de grachten in onze steden. Sfeervol, nostalgisch werk dat exclusief vervaardigd is onder het merkteken van Koninklijke Mosa. De oplage is beperkt tot 95 branddagen en voorzien van certificaat van echtheid met een nummer.”

Geïnteresseerd? Het bordje vind je in het Snuffelmug-filiaal in Heemstede voor 5 euro.

Bron: Grachtenpandje.nl, Wikipedia, Retroendesign.nl