Gezocht: eigenaar van Chinese urn met inhoud

Winkelen
Herken jij deze urn? De eigenaar wordt gezocht!
Herken jij deze urn? De eigenaar wordt gezocht! (Foto: Snuffelmug)

HAARLEM - Wat als het nachtkastje van je oma eens kon praten? En welk geheim schuilt er achter die ene zilveren ring? In deze rubriek licht de Snuffelmug, Haarlems meest veelzijdige kringloopwarenhuis, een aantal exclusieve producten uit de winkel uit. Met (soms meer dan) bijzondere achtergrondverhalen. Deze keer: Gouda-kaarsen.

“Een jaar geleden hebben we een Chinese urn gedoneerd gekregen,” vertelt Bernice van de Snuffelmug. “Een urn mét inhoud (en dat was voor ons ook de eerste keer…).”

Jong stel

“’Maar ja, wat te doen nu?’ vragen ze zich bij de Snuffelmug af. “Verkopen is uiteraard niet aan de orde. We hebben een poging gedaan om te achterhalen van wie de urn was, helaas tevergeefs. We hopen op een klein wonder door het verhaal in deze rubriek te delen. Wat ons nog bijstaat is dat een jong stel (beiden rond de 30 jaar) ongeveer een jaar geleden een paar spullen doneerde. Omdat er ook veel Haarlemse spullen bij zaten, denken wij dat het uit een Haarlemse woning komt. Pas later ontdekten we dat er ook een urn in de dozen zat. We hopen dat de urn via deze weg alsnog goed terechtkomt. Ondertussen staat hij bij ons veilig in een kluis.”

Maar daar blijft het niet bij. Bernice: “De Chinese urn intrigeerde ons en we gingen op onderzoek uit. De rituelen en tradities in China zijn prachtig en daar is een hele hoop over te vertellen. Wellicht voor een andere keer. Nu richten we de aandacht graag op de problematiek die China heeft als het gaat om overledenen. China is een immens groot land met maar liefst 1,5 miljard inwoners, waar jaarlijks zo’n 7 miljoen mensen overlijden. Het gevolg? Een groot gebrek aan land om doden te begraven.”

Verboden te begraven

Volgens een schatting is 6700 hectare per jaar (2 x de stad Haarlem) en 3 miljoen kubieke meter hout nodig om alle doden in China te begraven. “Vandaar dat de Chinese autoriteiten al sinds 1956 bezig zijn met begrafenis-hervormingen. Hervormingen die niet direct omarmd werden. De transitie naar cremeren ging niet vanzelf. Met name op het platteland zijn tradities diep geworteld. Inmiddels is begraven in China verboden. Met als gevolg dat cremeren in een hoog tempo gaat. Crematoria met meer dan dertig rouwkamers, die doorlopend in gebruik zijn. De verbrandingsovens die geen moment gedoofd worden, de aanvoer van doden blijft gestaag voortduren. Maar ook het cremeren brengt problemen met zich mee. Hoewel urnen minder plaats innemen dan doodskisten, heerst er nog steeds chronisch ruimtegebrek. In Pekings Laoshan-crematorium kunnen 40.000 urnen worden bewaard, terwijl er jaarlijks meer dan 60.000 mensen sterven.”

Wie weet meer?

“We hopen dat de urn bij de rechtmatige eigenaar terecht gaat komen via dit artikel.”

Weet jij meer? Herken jij de urn? Meld je dan bij de redactie van het Haarlems Nieuwsblad via redactiehln@rodi.nl, of stuur ons een berichtje via Facebook, Twitter of Instagram (zoek op ‘Rodi Haarlem’).